Tohumlar Ekiliyor

Geçen hafta seranın ısıtma düzenini tamamlamış, en son elektrik getirmek, fişler ve priz montajı kalmıştı. Bu hafta onları tamamladık. Rafların üzerlerine ayrıca istediğimiz bölgede istediğimiz  nemlilik ortamını sağlamak için şeffaf naylonlardan örtüler yaptık. Termostatları ayarlayarak bir gece çalışır bırakıp ne olduğunu izledik.

Sistem çok güzel çalıştı. Akşam ısının düşmesiyle her bir rafın sistemi biribirinden bağımsız çalışmaya başladı. Lambaların yanıp sönmesinden ısıtma yapıldığı ve yapılmadığı süreleri uzaktan izleyebildik. Yavaş çalışan yılbaşı ağacı ışıkları gibi oldu. Gece havanın iyice soğuduğu zamanlarda her bir raf, yaklaşık 4-5 dakika ısıtmada, 7-8 dakika ısıtmasız çalıştı. Gündüz güneşin görünmesiyle birlikte akşama kadar pek çalışma ihtiyacı hissetmediler.

Sonra sıra çelik ve tohumlara geldi. Hemen yakındaki gojilerden birini budadım. En kuvvetli olanını ana gövde olarak bırakıp diğerlerinin tümünü kestim. Ana gövdeyi de iyi şekil verecek şekilde bir iki dal uzantısı bırakıp yerden yükseklik 70 santim olacak şekilde budadım. Böylece tek bir gojiden 90 tane çelik çıktı. Daha geride yüz kadar goji olduğu düşünülürse bu çelik işi beni epey yoracağa benzer. Serada o kadar yer de yok. Artık zamana yayacağız. Yeterki bu zamanda aldığım çelikler köklensin.

Çelik ve tohumlar için köklendirme ortamı olarak coco-peat tabletler ve peat-moss torf kullanmaya karar verdim. Her ikisinden de geçen yıl kullanmış, çok memnun kalmıştım.

Bu yıl bir değişiklik daha yapıp, tabletlere ve peat-moss torfa emdirdiğimiz suda önce Trichoderma harzianum sporları içeren bir tozu erittim. Trichoderma harzanium, ilk köklenmeden itibaren bitki köklerine kolonize olarak birkiyi yaşamı süresince fungal hastalıklardan koruyor. Ayrıca kök gelişmesine yardımcı olduğuna dair çeşitli literatür var.

Trichoderma harzanium ile uyumsuz olduğuna dair bir kayıt bulamadığım için bu suya biraz da mikoriza mantarlarının sporlarını ihtiva eden bir tozu ekledim. İyice karıştırıp, tabletlerin bu suyu emerek şişmesini sağladım. Aynı şekilde biraz kurumuş olan torfumuza da bu suyu emdirip bir gece beklettikten sonra ertesi sabah çelik ve tohum işine giriştim.

Bir gün tam zaman çalışmama rağmen ancak 150 gadar goji, 45 tane ortanca çeliği ile biber ve patlıcan tohumlarının bir kısmı, biraz reyhan, iki çeşit güvey feneri, biraz üvez tohumu ekebildim. İki rafı tam dolduramadım. Hafta sonu devam edeceğiz fakat serada ciddi yer sorunumuz olacak gibi.

Sera, tohum derken etrafımıza pek bakamadık ama çiğdemler çok güzel açmıştı.

Zerrinler bir süredir çiçekteler. Kamelya ve manolyanın çiçekleri neredeyse geçecek.

 Açelyanın ev ve bahçe açelyası diye iki çeşiti vardır ya, biz evde açelya yetiştirmeyi hiç becerememiştik. Ne zaman ki, ev açelyası denilenleri bahçeye dikmeye başladık, yüzümüz güldü. Uzun sözün kısası, ev açelyası diye bir şey yok. Açelyaların hepsi bahçe açelyasıdır ve en soğuk, güneş görmeyen yerlere rahatlıkla dikilebilir. Bahçedeki ev açelyalarmız şubattan buyana sürekli çiçekli.

19 Comments

  1. merhaba,
    Supermarketten kuru goji yemisi aldim. Turkiyede bunlari dogrudan bahceye eksek agac yetisir mi? nelere dikkat etmek lazim? (golge, gunes, sulama, vs.)
    selamlar,

  2. Süpermarketten aldığınız kurutulmuş gojilerin içinden tohumlarını çıkartmanız gerekli. Bunun için bir kaç meyveyi suda bekletin, yumuşasın. Sonra içinden çok küçük boyutlu tohumları ayırın.
    Aldığınız ürün fırında kurutulmamışsa tohumlar canlıdır.

  3. Ismail bey merhaba, seranizi gorunce ve kendi yaptigim cam onunde tohumlari cimlendirme teknigi ile mukayese edince sizin sisteminiz uzay cagi gibi geldi bana. Teknik olarak sizin seviyenize ulasmam oldukca uzun yillar alacak anlasilan. Gojilerle ilgili calismaniz hosuma gitti, Turkiyede moda olmaya baslayan bir urun oldugu icin ekonomik bir getiriside olacaktir diye dusunuyorum. Birde tabii olarak goji konusunda bende oldukca heveslendim, acaba Ukrayna’da da goji yetistirebilirmiyim, iklim sartlari malum. Buranin literaturunu arastirdim ve bu bitki burada taninmiyor ve bitki veya tohumlarina hic bir yerde rastlayamadim. Belki bu vesile ile burada da tanitabilirim.
    Yazilarinizin devamini bekleriz
    Saygilarimla

  4. Merhaba
    torf ve tabletler için;
    Trichoderma harzianum +mikoriza mantarları + EM
    olabilir mi?

  5. merhaba sonunda guzelim huralarinizi bitirdim ve sedece bir tanesinin icinden bir tane tohum cikti yeni bir armagan:) simdi onu cimlendirmem lazim direk topraga ekip bekleyeyim mi? ne onerirsiniz? sevgiler bereketli seneler…

  6. Muhtemelen olabilir. Fakat üç ayrı biyolojik ürünü aynı anda karıştırmak istemedik. Öncelikle yeni köklerde hep var olacak kolonileşme sağlansın istedik. Kökler bir kere oluştuktan sonra EM ile kökleri ve toprağı besleyeceğim.

  7. Sizde de isler son surat baslamis bile, umarim kisin bol enerji depoladiniz!;)
    Ben de gecen hafta basi, kulaklarinizi bol bol cinlatarak, gojilerin mini minnacik tohumlarini torfe ektim ama o kadar kucukler ki cikarlarsa cok sasiracagim!:) Sirada guvey fenerleri var.
    Cok kolay gelsin.

  8. merhaba meyvelitepe 1 aya yakındır hem bradan hemde ağaçlar.netten takip ediyorum çok güzel çalışmalarınız var banada ilham kaynağı oluyor sapancada ikamet etmekteyim gecen sene fazla emek vermediğmizden birazda iklme yabancı oldugumuzdan fazla verim alamadık inş. sizi takip edeek çok güzel sonuçlar almayı umut ediyoruz

  9. merhaba yazılarınız ve emek vererek yetiştirdiğiniz türlü bitkiler gerçekten takdire şayan bir an kazma yı küreği elime alıp girişesim geldi.benım çok şükür büyükçe bir bahçem var fakat çim serili ben bahçemin bir kısmına sebze ekmek istiyorum sebze ekeceğim yerdekı çimi tamamen kaldırmam gerekli mi?yükseltilmiş yastıkları bahçeme uygulamamı önerırmısınız.bu konuda çok amatörüm yazılarınızdan çok faydalandım çoook teşekkürler.tabıı doğal olarak çok yabancı olduğum terım ve elde etmekte zorlanacağım bir çok ekıpman olacak ama azmın elinden hiç bir şey kurtulmaz dusturuyla yola çıkıyorum…

  10. Elif hanım, öncelikle ilginiz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederiz.
    Bahçenizdeki çimi tamamen kaldırmanız gerekmiyor. Bahçenizin güneş alan yerlerinde ihtiyacınıza göre bir veya daha fazla sebze adaları yapabilirsiniz. 1.2mt x 2mt ölçülerindeki boyutlar idealdir. Sadece yapacağınız adaların altındaki çimi kaldırmanız yeterlidir. Sulamada dikkat etmeniz gerekir. Çimleri sularken sebzelere su püskürtmemelisiniz.

  11. Pınar, evet. Bu ara hafta sonları yattığımız yeri bilemiyecek kadar yoruluyoruz. Kış acısını fena çıkartıyor 🙂
    Gojilerin çimlenme oranı yüksektir. Yalnız, çimlendikten sonra bir süre çok narin ve nazlı olurlar.
    Güvey fenerlerinin hem çimlenmesi hem de fide haline gelmesi sorunsuzdur. Çok hızlı gelişirler.

  12. Özgür bey merhaba,
    Goji büyük ihtimal Ukraynada da yetişir. Anavatanı Tibet olan bitki. Sonbaharda yapraklarını döktükten sonra derin bir uykuya yatıyor, baharla birlikte uyanıyor.
    Biz de sizin bahçeyi ilgiyle izliyoruz.
    Kolay gelsin

  13. Merhaba;
    Bugün bahçe açelyası olarak satın aldığım bitkiyi Ankara’da olduğumdan dolayı bahçeye dikmeye korkuyorum.
    Neredeyse büyük çalı boyutlarında olan bu açelyayı hayatımda ilk kez gördüm ve dayanamdım aldım.
    Bu bitkiyi bahçeye yarı gölge bir alana dikebileceğimi söylediler. Sizin de fikrinizi almak istedim.
    Teşekkürler

    Fulya

    • Bahçenizin en soğuk ve mümkünse tam gölge bir yerine dikebilirsiniz. Açelya yüksek organik maddeli ve asitik toprak sever. PH 4-5 aralığı idealdir. Fidan çukurunu biraz büyük açıp bu özellikte malzeme ile doldurursanız açelyanız güzel gelişir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*