Nicotiana – Tütün Çiçeği

Geçen yıl küçük seramızda pek çok tohumdan fideler yaparak çiçek bahçemize dikmiştik. Bunlardan bir kısmı zaten bildik çiçeklerdi. Bir kısmını da ilk kez deniyorduk.

İlk kez kurulan bir çiçek bahçesi olarak oldukça iyi sonuçlar elde ettik. Meyvelitepe’de hangi çiçeğin nereye iyi uyum gösterdiğini de anlamış olduk. Çok yıllık çiçeklerimizin bazıları geçen yaz açmadılar. Onları da bu yıl göreceğiz.

Yaz boyunca rengarenk asterler, sardunyalar, kına çiçekleri, horoz ibikleri ve başka bir çok çiçek bahçemizi rengarenk yapmışlardı.

Bunlardan biri özel bir yazıyı fazlasıyla hakkediyor. Daha önce hiç denemediğimiz Nicotiana (Tütün Çiçeği) isimli çiçeği yine seramızda tohumlarından çimlendirmiştik. Hızla büyüyen fideleri Mayıs ayında seradan bahçeye nakletmiştik. Henüz boyları bir karışken Haziran ayında açmaya başladı tütün çiçeklerimiz.

(Haziran 2008)

Sonra bir özelliğini daha farkettik. Akşam üzerinden başlamak üzere tüm gece boyunca çok güzel kokularını bırakmaya başlıyorlar, nefis bir koku tüm bahçeyi ve evi sarıyordu.

Zaman geçtikçe çiçekler dal budak salmaya başladılar. Her yeni dalın ucundan hemen yeni tomurcuklar verdi. Dal uzadıkça, uzadığı yerlerden de yeni tomurcuklar veriyordu. Böylece büyümesi ve çiçeklenmesi yaz ve sonbahar boyunca hiç durmadı. Bu arada zaman zaman çok sert poyraz ve bizim serayı yüz metre öteye atan lodos bile onlara hiç bir zarar veremedi.

(21 EKim 2008)

Sonra, Aralık sonunda 30 santim kar yağdı. Günlerce kalkmadı. Ağaçlarda kalan yaprakların tamamı döküldü, geceleri ısı sıfırın altına düşmeye başladı, tüm tabiat kış uykusuna çekildi.  Biri hariç. Nisbeten korunaklı yerlerde kalan tütün çiçekleri sanki hiç bir şey olmamış gibi açmaya devam ediyorlar.

(31 Ocak 2009)

Ocak ayının son gününde hala açmakta olan tütün çiçeklerini ve onların yaşama azmini görünce çok sevindiğimi ve duygulandığımı itiraf etmeliyim.

Tütün çiçeklerini (nicotiana) herkese tavsiye ediyorum. Bu baharda bahçedeki tütün çiçeklerinin sayısını önemli miktarda arttırmayı düşünüyoruz. Zaten o kadar çok tohum döktüler ki, muhtemelen fide yetiştirmemize bile gerek kalmayacak.

11 Comments

  1. Bu kadar azimli bir çiçeğin tohumlarından mutlaka edinmeliyim diye düşündüm. Şimdi bahçem var, elimdeki tohumları ekmek için sabırsızlanıyorum.Kokulu bir çiçek yetiştirmek çok keyifli olacak.
    Bütün paylaştıklarınız için teşekkürler.
    Sevgiler

  2. annem de çok sever bu çiçeği,evin önü dolu rengarenk…
    sizin de çok ama çok yakışmış masal evinize,mutlu günleriniz olsun meyvelitepe sakinleri…

  3. Acaba belli iklim şartı arıyor mu bu çiçek? Yani bizim Abant’taki evin bahçesine olur mu? Ayrıca, tohumları kolayca bulunur mu (sizin ürettikleriniz dışında)?

  4. Çok utandım şimdi..Bana da tohum gönderseler düşüncesiyle yazmamıştım vallahi..Zaten sizin bahçede de yaşıyorum ben:))
    Seneye, tohumların daha da çok olduğunda, ve benim bahçem de adama benzediğinde isteyeceğim buralarda bulamazsam..
    Pek çok teşekkürler ve sevgiler

  5. Fotoğraflarda görünen o güzel çiçeklerin kokuları görüntüleri gibi ise eğer diyecek hiçbir sözüm yok. iyi öalışmalar diliyorum.

  6. sevgili Said benimde bahçem var sürekli açan çiçekler arıyordum yazınızı gördüm, çok güzel yazmışsınız nerden tohum temin edebilirim, yardımınızı rica edebilirmiyim , çiçekler içinde kalın gönlünüz çiçek dolsun. Sezai

  7. selamlar sitenizi 2 gündür büyük bir ilgi hayranlıkla izliyorum hayallerimi gerçekleştiren insanların olması yaşamış kadar mutlu ediyor tütün çiçeği tohumu ve acı bakla çiçeği tohumlarını satın alma yoluyla nerden bulabilirim bilgi verirseniz sevinirim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*