Kuşkusuz Bahar Temizliği

The Blue Cup – Joseph DeCamp

Nihayet özlediğimiz güneşli günlere kavuştuk çok şükür. Mart’tan sonra Nisan göz açıp kapayıncaya kadar geçer, Mayıs’ın 6’sında hıdırellez geliverir. İnanışa göre Hızır ancak temiz evlere uğradığından bahar temizliği hıdırellezden önce bitirilmelidir. İnançlar kişiden kişiye değişse de bazı gerçekler gözardı edilemez.

Bahar temizliği insanın evine de, ruhuna da iyi gelir. Pırıl pırıl, yeni bir başlangıç için kolların sıvanacağı bahar aylarında çocuklarını, ailelerini, kendilerini kimyasal temizlik ürünlerinden korumaya çalışan kadınlarda bir faaliyettir gidiyor. Artık temizlikte sirke, karbonat ikilisi aşılarak ev yapımı enzimli temizlik ürünleri imalatına geçilmiş. Şimdi kim olsa merak eder, tabii biz de ettik ve enzimli temizleyicimizi tariflere göre yapıp, sonucu beklemeye başladık.

Meraklısına malzemeler limon, portakal kabukları, doğal şeker veya pekmez, birazcık hamur mayası, 1 kavanoz veya şişe. Foto-tarif de burada:

Doğal şekerimiz olmadığı için 1 litrelik kavanoz için yaklaşık 50 gr. harnup (keçiboynuzu) pekmezi kullandık, şeker olsaydı yine 1 litrelik kap için 50 gr. kullanacaktık.

Yaklaşık yarım kilo doğranmış limon veya portakal kabuğu veya her ikisi. Kabuklar blender yardımıyla da parçalanabilir, zira ne kadar küçük olurlarsa o kadar iyi. Biz biraz aceleye getirdik.

1 litrelik kavanoza kabukları, pekmezi ve limon kabuklarını buzdolabında biriktirirken içinde sakladığımız suyu da ekledik. Sıra mayaya geldi. 1 tatlı kaşığı mayayı ilave ettikten sonra kavanozu kapatıp iyice çalkaladık.

Kavanozu kapattıktan sonra günün tarihini yazdığımız etiketi de üzerine yerleştirdik. Taşmalara karşı altına bir kap ayarladık ve ılık bir yerde beklemeye aldık.

Enzimi oluşturan mikroorganizmaların havasız ortamda ve oda sıcaklığında üremesi gerekiyor. Bu yüzden kapak daima kapalı kalmalı, ancak kavanozda açığa çıkacak gazı çıkarmak için arada bir gevşetildikten sonra tekrar sıkıştırılmalı. Tariflere göre enzim oluşumu maya kullanıldığında yaklaşık 2 haftada, maya yoksa 4 haftada gerçekleşiyor. Daha sonraki uygulamalarda ise maya yerine evde üretilmiş bu enzimden ekleniyor.

İlk günlerde fermantasyona bağlı olarak taşmalar olabiliyor. Kavanozdan taşıp tabakta biriken suyu derhal döküp çalkalamak gerekiyor, yoksa havayla temas ettiği için çok kötü kokabiliyor. Bir hafta kadar sonra, anlaşılan işler yolunda gitmiş ki, enzimden şekerle kavrulmuş meyve kabuğu kokuları gelmeye başladı. Ayrıca bir de ananas kabuklarıyla, maya yerine EM kullanarak yaptığımız diğer kavanozun kokusu da şimdilik harika. Fermantasyonda kokular hemen her zaman en önemli göstergelerden biri zaten.

Enzim olduktan sonra bir tülbent veya eski bir tişört yardımıyla süzülecek ve zehirsiz, çevre dostu bu temizleyici su ile karıştırılarak kullanılacak. Enzimdeki mikroorganizmaların çalışabilmesi için en fazla 40 derece sıcaklığında su kullanmak gerektiği unutulmamalı.

Deneyenlerin önerdiği kullanım şekli ve ölçüleri şöyle:

Bulaşık ve çamaşır için 1/4 çay fincanı (cup) enzim;

Banyo ve tuvalet temizliğinde kirleri kolayca sökmek için 10 ölçü suya 1 ölçü enzim;

Kumaş ve yer döşemelerindeki inatçı kir ve kokular için sulandırmadan;

Meyve ve sebze yıkarken 10 ölçü suya 1 ölçü enzim;

Mutfak lavaboları ve boru tıkanıklıklarında konsantre olarak veya posasıyla birlikte;

Hamam böcekleri ve karıncalara karşı sulandırılmadan (lavabo, küvet borularına dökülerek);

Yerleri silmek için 20 ölçü suya 1 ölçü enzim;

Çiçekli çiçeksiz bitkilere gübre olarak 20 ölçü suya 1 ölçü enzim (yerlerin silindiği su da kullanılabilir);

Cilt bakımında yüz temizleyici veya tonik olarak 2 ölçü suya 1 ölçü enzim;

Otomobilleri yeni cilalanmış gibi temizlemek için 20 ölçü suya 1 ölçü enzim kullanılmalı.

Böylece kimyasallarla temizlendiğimizi sanırken büsbütün kirlendiğimizi, yuvamızı temizlerken gezegeni kirlettiğimizi gözardı etmeden, çoluğumuzu çocuğumuzu zehirlediğimiz kuşkusuna kapılmadan gönül ve enzim rahatlığıyla bir bahar temizliği yapabiliriz. Üstelik bu temizliğin atıklarıyla bitkilerin besleneceğini bilmek de cabası.

Hem, kimbilir, belki de böylece hıdırellez gecesi gül dallarının altına bıraktığımız hayallere biraz daha yaklaşmış, bastığı yeri yemyeşil yaptığı rivayet edilen Hızır’ın işini de kolaylaştırmış oluruz.

86 Comments

  1. Ama bu muhteşem bir şey !! :O

    Sizden öğrendiğimiz şeyler müthiş işimize yarıyor ve yarayacak da… Bilgilerini aktardığınız şeyler gibi siz de, hayatınız da bir o kadar doğal.
    Çok teşekkür ediyorum bilgi için 🙂

    • Yazdıklarımızın işe yaradığını bilmek, duymak çok güzel, biz teşekkür ederiz:)

  2. Biz de nacizane bir aydır falan çamaşır deterjanını bırakıp seramik boncuklu su yumuşatan topa başladık. İlk 3-5 yıkamada çamaşırlar hala deterjan atmışız gibi köpürdü. Üstlerinde kalanlar olsa gerek. Şimdi çok iyiler. Deterjan olmadığı için yumuşatıcıya da gerek olmuyor.

    Bu enzim meselesini hiç duymamıştım. Bir deneyelim bakalım.

    Siz denediniz mi?

    • Daha kullanmadık, olmasını bekliyoruz, ama kullananlar özellikle mutfak, banyo, tuvalet, cam ve yer temizliğinden çok memnun kalmışlar. Göreceğiz bakalım. Sonuçta temizlikte başarılı olmazsa çiçeklere faydalı olacağı kesin:)

  3. ismail bey,gene yeni bir şeyler öğrendik sizden.en kısa zamanda deneyeceğiz eşimle.
    bu arada yazılarınızdaki o mizah dolu,akıcı üslup da ayrı bir renk katıyor.büyük bir zevkle okuyorum.
    teşekkürler .

  4. harıka ,bu günlerde bizde eşimle kimyasal icermeyen temızlik maddelerini araştırıyorduk,hemen denemek istiyorum,cok sagolun

  5. Sizi okumak her zaman bir zevk, hemen gidip deneyecegim. Yalniz mutfak tartimiz yok, goz karari olcuyle yapsak cok sIkIntI olur mu acaba?

    • Sağolun:) Göz kararıyla sorun olacağını sanmıyorum, bir kiloluk kavanozu dolduracak kadar kabuk ve suya 4-5 çorba kaşığı pekmez olur herhalde, kolay gelsin.

  6. paylaşımlarınızı beğenerek takip ediyorum biçok şeyi sizden öğrendim em, mikoriza mantarları, kaolin kili, gojibery… 5 dönüm ceviz yetiştirmek istiyorum her şeyiyle doğal, zehirsiz, kaolin kilini nereden bulacağımı ve nasıl kullanacağımı bilmiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. yeni güzellikler paylaşmanız dileğiyle.

  7. Hemen denemeliyim. Ne çok şey öğreniyoruz sizden.. Ah! Bir de yakın olsaydık.

    Kullanım alanı epey genişmiş bu enzimin. Bakalım başarılı olacak mıyım?

    Selam ve sevgiler.

    • Hep birlikte deniyoruz Münevver hanım, bakalım nasıl olacak, karşılıklı deneyimleri paylaşalım yine, Size de buradan selam ve sevgiler:)

  8. uzun zamandır yazmadınız yazılarınızı özlemle bekliyorduk.izninizle enzimi çevremizle paylaşıp doğaya daha çok katkı yapabiliriz değil mi sevgi ve saygılarımla

    • Teşekkürler:) Paylaşmak güzel, umarız sonuçları da umduğumuz gibi güzel olur.

  9. o kadar okur ederim hic gormedim ben bunu enzim ve bakterilerle temizlik harika mutlaka deneyecegim Ist. donusu:) çok tesekkurler

    • O zamana kadar bizimkilerin de işe yarayıp yaramadığı belli olur herhalde Beste, olursa artık menekşe kokulusunu, güllüsünü deneriz hep beraber 🙂

  10. Benim de çok işime yarayacak umarım. Zira deterjan ve çamaşır suyu kokularını almamak için nefesimi bile tuttuğum oluyor. Çamaşırda sabun tozunu denedik, olmuyor, tam erimiyor ve nedense 2-3 yıkamadan sonra çamaşırlar bu defa kötü kokmaya başlıyorlar.

    Sanırım kabuklar suyunu bırakıp enzimin suyunu oluşturuyorlar. 1/4 fincan 1 makina’lık çamaşıra değil mi?
    Olası doz aşımının da bir sakıncası yoktur sanırım.

    Ellerinize sağlık, sevgi ve saygılar.

    • Kaynaklarda çamaşır makinesi temizliğinde çok işe yaradığı yazıyordu, ama çamaşırlar için pek bir şey söylenmemiş, o yüzden herhalde önce bazı çok önemli olmayan ufak tefekle deneme yapmak lazım. Ölçü herhalde makine içindir diye düşünüyorum. Biz sabun tozuyla, çamaşır sodasını birlikte kullanıyoruz, renklilerde biraz sorun olabiliyor, ama çamaşılar kötü kokuyorsa muhtemelen sabun erimeden makinede birikinti yapıyordur. Çamaşır suyunun ise 1 damlasının tam 8 litre suyu kirlettiğini duyalı beri, kullanamıyoruz. Selamlar…

  11. Güzel yazınız için teşekkürler…bende facebook sayfamda paylaştığımda bir arkadaşım şöyle yazdı..

    Melahat Özkan Sayın : ayselcim bi zaman teknik üniversitede öğretim üyesi bir hanım bulaşık makinesinde arap sabunu ve parlatıcı yerine sirke kullandığını yazmıştı e dedim koca prof denemişte sonuç almışta yazıyo bende tuttum bunu denedim bardaklarım tabaklarım makinem rezil oldu bende bunu yazıyım dedim çok inanmıyorum böyle şeylere

    onu okuyunca benim bulaşık makinamında benzer bir kurbanlığını hatırladım..Digital makinası olanlar iyice araştırmadan kullanmasın derim…

    Makina devreye girmeden kullanılacak alanlar için harika görnüyor….

    • Bulaşık ve çamaşır makinesinde sirkeyi epeydir kullanıyoruz ve bir sorun yaşamadık, ama arap sabununu bilemiyorum, belki arkadaşınızın kullandığı miktar fazla gelmiştir. Enzim bulaşık makinesinde pek iyi bir fikir değil sanırım, çünkü ortam enzimi etkisiz hale getirecek kadar sıcak. Öte yandan çamaşırda merak ettiğim için bir deney yaparım herhalde diye düşünüyorum:)

    • yıllardır bulaşık makinesinde ve çamaşır için de arap sabunu ve bulabilirsem el yapımı zeytinyağlı sabun kullanırım. rezil oldu denilecek denli hiç bir şey yaşamadım. enzimi de denedim, her ikisinde de başarılı bence. yalnız fazla kirli çamaşırlarda içime sinmedi, sabuna devam o kadar. az kirli olanlar da süper sonuç alıyorum. mesela;bornozum ve kişisel havlularım. bembeyaz tertemiz ve mis gibi portakal, limon kokarak çıkıyorlar makindeden. hem de yumuşacık.

      • acele yazarken unuttum, eklemek isterim, önemli çünkü. soğuk suda daha iyi çalıştığı için enzimler, ön yıkamada mak.yi kapatıp epeyce bekletiyorum.

  12. merhaba yetiştirdiğiniz ürünlerden satış yapıyor musunuz,istanbula kargo yoluyla göndermeyi düşünür müsünüz?

    • İlginiz için teşekkür ederiz. Maalesef yetiştirdiğimiz ya da ürettiğimiz şeylerden herhangi bir satış yapmıyoruz.

  13. Şimdi yapıp kapağını kapattım!
    Külsuyuna el değdiremediğim için sadece çamaşır ve bulaşık makinasında kullanabiliyorum. Genel temizlikte kullanabileceğim bir temizleyici arıyordum. Sanırım bu! çok teşekkürler 🙂

    • Merhaba, dün kavanozu açıp kullanmaya başladım, hatta bulaşık makinasında da denedim, sonuç çok başarılı! Çok teşekkürler, izniniz olursa linkinizi blogumda paylaşmak isterim. Sevgiler..

      • Mor tebeşir, sonuçla ilgili deneyimlerinizi paylaşacaksınız herhalde, merakla bekliyorum. Blogumuzdan dilediğinizi paylaşabilirsiniz, zaten amaç bu: paylaşarak zenginleşmek:)

  14. İki Hafta önce hazırladığım kavanozu şimdi açtım. Üzüm pekmezi ve maya ile hazırladım ve genel olarak kötü bir koku hiç oluşmadı. Nasıl bir sıvı çıkacak ortaya kaygım oldukça yersizmiş. Oldukça akışkan. Mutfak camından başlayarak deneyeceğim. Sizin deneyimlerinizi de bekliyordum ancak henüz bir aktarım görmedim. Merakla bekliyorum.

    • Nesrin hanım, süzdüğüm enzimi çeşitli ortamlarda denedim. Hatta çamaşır bile yıkadım. Lavabo, tuvalet ve küvet temizliğinde normal temizleyiciler kadar başarılı, ancak bizim suyumuz kireçli olduğundan, kireç lekelerinde sirkenin daha etkili olduğunu düşünüyorum. Akşamları yatmadan önce lavabo deliklerine birazcık döküyorum, tıkanmayı ve koku oluşmasını önlüyormuş. Renkli çamaşırlarda 30 derecede yıkadım, daha güzel kokması için 2 damla da portakal yağı ekledim. Çamaşırlar mis gibi çıktı. Beyaz çamaşırlarla da 40 derecede denedim, korktuğum gibi çamaşırı boyamadı, sonuç sabun tozundan çok farklı değildi, belki 30 derecede de bir denemek lazım. Ben en çok yer temizliğinde kullanışlı buldum, hem güzel kokuyor, hem de ahşabı pırıl pırıl yapıyor. Bulaşık makinesinde denemedim. Camlarda mikrofiber bez kullanınca ayrıca bir temizleyiciye gerek kalmadığından, onu da denemedim. Enzimin suyunu süzdükten sonra kalan posayı biraz sulandırıp blender yardımıyla iyice parçaladıktan sonra bir kısmını tuvalet temizliğinde kullandım, birazını da bitkiler için ayırdım.
      Bekledikçe enzim sıvısı üzerinde, tıpkı turşulardakine benzer beyaz bir tabaka oluşuyor. Bu oluşum beyaz olduğu ve renkli küf içermediği sürece tamamen zararsız. Enzimin kokusu da dediğiniz gibi kötü değil, zaten koku kötüleşirse bu enzimin bozulduğuna işaret. Benimkilerde ilk başta çıkan koku kavanozda oluşan gaz nedeniyle taşan sıvının havayla temas etmesinden kaynaklanmıştı, yoksa kavanoz içindeki sıvıdan hiç bir zaman kötü koku almadım. Havayla temas ettiğinde bir süre sonra bozulması mümkün, o yüzden çok uzun süre bekletmeden kullanıp bitirmek gerekiyor sanırım.
      Kolay gelsin:)

      • Ben buzdolabında saklıyorum. Cam ve yer temizliğinde gerçekten başarılı. Temizlik bezini rahatça arındırıyor. Yanlız bu tarife kış bittikten sonra rastladığım için üzgünüm, gitti güzelim portakal kabukları yahu!

  15. merhabalar, öncelikle tüm güzellikler için teşekkür ediyorum.bende dün akşam enzimi süzdüm ,sabah üzerinde bir yağ tabakası,altında tortu birikmiş. yağı ve tortuyu ayırıp kullanmak gerek sanırım. yeni yapacağımız enzime biriken tortuyu koymak maya yerine sizce uygun mudur?
    yağ sanırım portakal ve limon kabuğundan oluştu. koyu sarı renkli, nasıl kullanabilirim bilmiyorum. leke yapar diye düşündüm çamaşırlarda. sanırım siz çamaşır makinasında güzel koksun diye kullanmışsınız,
    buzdolabında saklamak uygunmudur ? sevgiler, kolaylıklar dilerim

    • Filiz hanım, merhaba, notunuz için biz teşekkür ederiz. Enzimle ilgili olarak, benimkinde yağ tabakası oluşmadı, o yüzden sizinkinde neden oluştuğunu anlayamadım. Çamaşırda aktardan daha önce almış olduğum portakal yağından iki damla kullandım, yoksa enzimden değildi. Öte yandan bendeki portakal, limon enzimi de çok berrak değil, tortu olması doğal sanırım, penye kumaş kullanarak süzülürse belki tortu kalmayabilir. Yeni enzimde, bir önceki enzim maya olarak kullanılabiliyor. Aslında ben elimdeki enzimin birinin suyunu süzdükten sonra kalan kabuklara su ve yine biraz pekmez ekleyerek yeniledim, işe yaramış gibi görünüyor.
      Enzimi buzdolabında saklamak ancak uzun süre kullanılmayacaksa doğru olur, çünkü soğukta enzimdeki bakteriler de tıpkı mayalarda olduğu gibi uyku moduna geçiyor ve üremeyi durduruyor. Buzdolabına konmuş enzimi tekrar çalışır duruma getirmek için oda sıcaklığına geldikten sonra biraz pekmez veya şeker ile beslemek gerekir.
      Sirke konusuna gelince, süzmekte geciktiğimiz bir parti elma sirkesi de suyunu epey kaybetmişti, maalesef süzüldükten sonra da berraklaşmadı. Zamanında süzdüklerimizin suyu boldu ve süzüldükten çok kısa süre sonra berraklaştılar. Sizinkiler de çok su kaybetmiş ya da suları az gelmiş olabilir, ama tadı ve kokusu sirke gibiyse (PH ölçer varsa, PH 5’in altında olmalı) muhtemelen olmuştur.

  16. sevgili meyvelitepe ,ben sizin coşkunuza kapılıp elma sirkeside yaptım. süzdüm elma püresi gibi oldu.onuda bekletip tekrar süzüceğim,berrak bir sıvı oluşmayacak gibi görünüyor. başlangıçta suyu az koymuş olabilirim diye düşünüyorum. 1/1 oranda koymuştum ama elmalar su içinde kalmadı.
    sizin yaptıklarınız nasıl oldu siz ne zaman süzdünüz. ben 6 ay sonra süzmüş oldum çünkü kokusu artık evin içinde açıkta sirke var dedirtmeye başlamıştı. iki küçük kovada daha var onlarda hiç suyu yoktu onlara kaynamış soğumuş su ekledim. süzdüğüm diğer elmalarıda onlarla birleştirip biraz daha beklemeyi düşünüyorum. ne dersiniz? sizinkilerde nasıl bir deneyim yaşadınız? yardımcı olursanız çok sevinirim. sevgiler, kolaylıklar dilerim.

  17. merhaba, beni yanıtsız bırakmayıp,hemde hemen yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. sizin uyarınızla ph ölçer, bulup ölçmem birkaç günümüü aldı , gerçi klasik yöntemle renk değişikliğinde tablodan saptanan yöntemle baktım. 3-4 arası görünüyor. asiti fazla olmuş. su ekleyip henüz süzmediklerimde benzer bir sonuç verdi.sizce nasıl ve/yeya nerede kullanılır. birde içinde sanki kabuğu soyulmuş elma gibi beyazımsı seffaf olmayan bazı parçalar var ! ne dersiniz sirke anası elde etmiş olabilir miyim 🙂 sevgiler, kolaylıklar dilerim..

    • Filiz hanım, sirke anası tıpkı denizanasına benzeyen, ama şeffaf olmayan yapıda bir şey oluyor, yada biz öyle sanıyoruz, biraz sirke içinde bir parçasını sakladık. Yine de bir daha sirke yaparken daha önce yapılan sirkeyi başlatıcı olarak kullanmayı tercih ederiz:) Asit derecesine bakılırsa sirkeniz olmuş, tadına bakın, eğer asit derecesi ağız tadınıza uygunsa yiyecek olarak, çok asitli gelirse diğer pek çok işte kullanılabilir.
      Enzimle portakal, limon kabuğu yağı çıkarmayı keşfetmiş oldunuz sanırım, aklımızda bulunsun, bakarsınız lazım olur bir gün:) Sevgiler…

      • yanıtlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim, sevgiler, kolaylıklar dilerim; çalışmak için gönüllüye ihtiyaç duyarsanız çok yakınızdayım 🙂

  18. tekrar merhaba, enzim yaparken siz iyice küçültüle bilineceğini belirtmiştiniz o yüzden ben robotta iyiye küçültmüştüm. süzerken penyede süzdüm posa çok olduğu için sıkarak suyunu aldım çoğunlukla. sanırım bu yağ sıktığım için oldu .:)

  19. Faydalı paylaşımlarınıza henüz ulaşma fırsatım oldu, Tabii hemen denedim, Yaklaşık 1 yıldır temizlik maddeleri yerine çeşitli alternatifler deniyorum.Çamaşır için soran arkadaşlara öneri olarak kullandığım yöntemi aktarmak istedim: 1 kalıp soğuk pres sabunu rendeleyip,yaklaşık 2 lt. su ile kaynatarak eritiyorum. Tamamen eriyince üstüne 1 lt. su daha ilave edip, 1 bardak çamaşır sodası ile karıştırıyorum. Hem renklilerde hem de beyazlarda oldukça başarılı. Ayrıca makinanın yumuşatıcı bölümüne elma sirkesi koyarak, hem koku, hem de sabundan arındırma işlemini gerçekleştiriyorum. Bazen sirke ile beraber aktardan aldığım lavanta, yasemin vb. kokulardar bir kaç damla kullandığımda oluyor. Sevgiler

    • nurhayat hanım, acaba hazırladığınız karışımı ne ölçüde makineye koyuyorsunuz?
      çok güzel paylaşımlar bunlar 🙂 blok sahibine de yorumları ile yol gösterenlere de teşekkürler..

  20. Ben de Nurhayat sayesinde ”blog” unuza gelenlerdenim.
    Yaptıginiz bir nevi sirke aslinda.
    Cok aydınlatıcı oldu benim icin icin cunku epeyidir konuşulan ”enzim” konusu aydinliğa kavuşmuş oldu.

    Sırada kül kullanımı da var.

    Enzim i yapıp ilk deneyeceğim yer, küvet olacak, diğer ev yapımı Cif ile hergün temizlemessem beyaz olmuyor çünkü.

    Paylaşım için teşekkür ederim.

    Geveze anne Çiğdem

  21. Ben de yaptım bunu ama benim yaptığım tarifte kapağını hafif açık bırakın diyordu. Unuttum, kapağı açık bırakmayı ve yaptıktan 5-6 saat kadar sonra büyük bir gürültü ile patladı kapak 🙂 Şimdi artık hafif açık hep kapağı, halen hafif bir kötü koku var ama geçiyor…Bir de ev kocaman olduğu için, ilk seferinde çok fazlaya ihtiyacım olacağını düşündüğümden bayağı fazla yaptım, 26’sında bitiyor 15 gün, merakla bekliyoruz sonuçlarını…

  22. Bence çok güzel bir çalışma olmuş. Ben de sabun cevizi tedarikçisiyim. O da bir bitki ve her türlü temizliği yapıyor. ve temizliğimi evde onla yapıyorum. Doğal ürünler kullanmak gerçekten çok faydalı. En azından şehir,tarımsal alan suları kirletmiyoruz değil mi? Tebrikler

    Esra

  23. Güzelmiş….denemek gerekecek. Hele bahçede Turunç Ağacı var kışın reçelini yapıyordum sorum şu reçel için kabuklarından faydalanıyorum. İç kısmının birazını şurup yapıyorum salatada kullanmak için(eşim tadını sevmediği için az yapıyorum) epey miktarda artıyor. Bu artan kısım için acaba Enzim yapabilirmiyim? Siz ne dersiniz ? Saygılar…

    • Enzimi her türlü yiyecek atığından yapmak mümkün, burada özellikle limon, portakal kabuğu dememizin nedeni kokusunun daha güzel olmasını sağlamak ve iç kısmını zaten tükettiğimiz için kalanını değerlendirmek. Normalde tüm organik atıklarla yapılacak enzim bahçe ve bitkiler için çok yararlı bir sıvı gübreye dönüşüyor. Enzimin posasını da toprağa gömüyoruz, örneğin bitkilerin yakınına veya çiçek ekmeden önce saksıların dibine. Kolay gelsin:)

  24. kapağı aralık mı bırakacağım?
    balkonda dursa olur mu? (kapalı balkon)
    tam 15. gün de mi açıp süzeceğim, yoksa olmuş olduğunu anlamanın bir yolu var mı?
    normal evlerimizdeki rafine şekerden koysam olmaz mı?
    :/ epeyce soru sordum ama kafam karışık…
    mandalin ve limonla deneyeceğim 🙂
    sevgiler…

    • Kapağı aralık değil de çok sıkışık olmasa daha iyi, kabarıp sızıntı yaptığı için altına da saksı tabağı gibi bir kap yerleştirmenizi tavsiye ederim. En erken 15 gün sonunda kullanmaya başlayabilirsiniz, yoksa ille 15. günde süzmeniz gerekmiyor. Maya ile hızlandırılmadığında bu işlem 6 ay kadar sürebiliyormuş, dolayısıyla hemen süzmeniz şart değil. Çok duracaksa, kanımca arasıra kontrol edip biraz pekmez veya şeker eklerseniz bozulmadan kalabilir. Rafine şeker de kullanılıyor, mandalina ve limon çok iyi seçim. Kolay gelsin:)

  25. çok teşekkür ederim 🙂 cevabınızı bekliyordum. hemen yapmaya girişeceğim. balkona koyacağım, bakalım..
    kullanmaya başlayınca ki tabi yapmayı başarabilirsem 🙂 hemen yazacağım deneyimlerimi..
    sevgiler, güzellikler…

  26. ben bulaşık makinasında alışkanlık haline getirdim ve başka bir şey kullanamaz oldum 😉
    küvet, klozet v.b. tatmin edici değildi ne yazık ki 🙁
    genel temizlik, camlar v.s.içinse süper bir çözüm 🙂
    çamaşır için denemeye cesaret edemedim daha.
    tüm doğa dostlarına kolaylıklar sevgiler…

  27. Ellerinize sağlık, bugün ben de tarifinizi uyguladım. Umarım başarılı olur. Ancak ben 3 litrelik kavanoza 1 litrelik hazırladım yani içinde hava var, sakıncası var mıdır?

  28. Merhaba,
    Ben yaptim ama kullanmadan cok tuttum 2 au kadardir duriyor. Ustu sirke anasi gibi krem rengi kopuk oldu.suzup lullanilabilir mi halen? Sirkeye dondu gibi gozukuyor.

    • Böyle durumlarda kokuya göre karar veriyoruz, turşu suyu, sirke vs. gibi kokuyorsa iyidir, bozuksa dayanılmaz derecede kötü kokuyor. Krem veya beyaz kefere olması normal, ama siyah veya yeşil küf kötü bakterilere delalet. Ayrıca 2 ay çok geç değil, zaten 15 gün minimum süre, benim daha uzun süre beklettiğim oluyor, hatta bazen biraz daha pekmez ve limon kabuğu ekleyip bekletmeye devam ediyorum.

  29. temizlik alışkanlıklarımı değiştirmek için mücadele veriyorum ancak bu hiç de kolay değil televizyonlarda zihnimize kazınan temizlik algısını yenmek çok zor okuyorum deniyorum ama tekrar o çamaşır suyunu alıyorum bu sefer son bir daha kullanmayacağım diye atıp tekrar uğraşıyorum bakalım başarabilecek miyim benim için en caydırıcı olan nokta su kaynaklarını kirletmesi… enzimler benim için yeni bir bilgi hep aynı şeyler diye düşünüp araştırmayı bırakmıştım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

  30. sevgili meyveli tepe, 2 yıllık bir deneyim artık sizinki 🙂 deneyimlerinizi yazar mısınız rica etsem? ben çamaşırların temizliğinden emin olamıyorum bir türlü ama diğer işler; bulaşık (makinede), yerler, camlar için harika diyorum. selamlar..

  31. yeniden merhabalar 🙂 yeni teattiler var mı diye bakmışken deneyim aktarayım. geçen yıl yaptığım enzim kavanozunun birini dolabın dibinde unutmuşum. açtığımda müthiş bir şeyle karşılaştım. mis gibi keskin bir koku ve yoğun temizleme gücü. küvet, klozet, çamaşır, bulaşık ne varsa 🙂 sonuç olarak; ne kadar uzun beklerse o kadar iyi.. bir de bu yıl yaptıklarım hep çiçeklendi, çiçeklenme iyi bakteri işidir deniliyor ama kokusunu ve işlevini bozdu ne yazık ki.. üzerinde hiç bir oluşum olmadan, öylece berrak gelişiyorsa ve uzun bekliyorsa çok çok iyi. çiçekleneni de çabuk çabuk tükettim temizlikte atmadım 🙂 kolaylıklar, selamlar..

    • Geribildirim için çok teşekkürler, enzim çiçeklere de çok iyi geldiğinden biz onları gübre olarak kullanmaktan kendimizi alamıyoruz:)
      Bu arada fazla limon kabuklarını sirke içine atalı ve bir süre bekledikten sonra karbonatla birlikte lavabo vs temizliğinde harikalar yarattığını göreli beri, favorim ve tercihim limon kabuklu sirke oldu.
      Bir de limon kabuklarını bulaşık makinesinde hoş koku için kullanmayı öğrendim, nereden okuduğumu hatırlamıyorum ama hergün yazan kişiye dua edip duruyorum:) Suyu sıkılmış iki yarım limon kabuğunu bulaşık makinesinde uygun bir yere koymak yetiyor. Her bulaşıktan sonra tazesiyle değiştiriyorum. Sevgiler, selamlar…

  32. biz teşekkür ederiz verdiğiniz bilgiler ve güç için 🙂
    enzimde bir nevi sirke aslında. hemen hemen aynılar. bahsettiğiniz diğerlerini ben de kullanıyorum. hepsi yerine göre müthişler. enzim de sirke de yapmaya devam 🙂
    benden de meyveli tepe ailesine sevgi ve selamlar…

  33. Denedim! Sanırım oldu 🙂

    Posaları tekrar ‘kurmak’ istersek ilk adıma mı dönmek lazım? Posaların üzerine yeni kabuklar eklenebilir mi?

    Teşekkürler.

    • Posayı tekrar kullanırken maya ilavesine gerek kalmıyor, çünkü zaten mayası içinde oluyor. Rica ederiz:)
      Kolay gelsin!

    • Yeni kabuklar eklenebilir, bu defa maya koymak gerekmez ama biraz şeker eklemekte fayda var.

  34. Merhaba. Çok güzel paylaşım, teşekkürler. Acaba cam kavanozda (plastik olan her şeyden kaçınıyorum artık ) kapağı arada bir yani bir kaç günde bir açıp kapatarak yapılabilir mi? sirkede olduğu gibi her gün karıştırmak gerekir mi? Sanki tarifinizde hiç karıştırılmıyor, olana kadar dokunulmuyor gibi!

    • Gülsen hanım, enzim açısından kavanozun cam veya pet olması farketmez, tabii doğa açısından cam daha iyi. Kavanozun arada sırada açılıp kapanmasının nedeni sıvı içinde üretmeye çalıştığımız mayaların, şekeri alkole dönüştürürken bir yandan karbondioksit gazı çıkarıyor olmasıdır. Kapalı bir ortamda biriken gaz basınç yapacağı için kapağı fırlatabilir. Öte yandan mayalarımızın havayla daha doğrusu havadaki oksijenle teması, onların şekeri alkole dönüştürme faaliyetini yavaşlatır, bu yüzden enzimi karıştırarak havalandırmak pek iyi bir fikir değil.
      Enzim sirkeden farklıdır. Sirkede mayaların ürettiği alkolü asetik asite dönüştüren bakteriler çalışır, bu yüzden sirke yaparken ikinci aşamaya geçtiğimizde kapak yerine havayla teması kolaylaştırıp, artıracak bez örtü kullanıyoruz ve karıştırarak daha çok havalandırıyoruz. Böylece sirkeleşme işlemi hızlanıyor. Enzimde ise hedefimiz bu olmadığından havalandırmaktan kaçınıyoruz. Kolay gelsin!

  35. Merhaba..
    Enzimi ben çiçeklerim için yapmıştım .İlk denemem…
    Bugün itibariyle tam 15 gün oldu…Ben pet şişenin ağzına delinmiş balon geçirdim..İlk bir hafta balon şiş durumdaydı..Şuan hiç bir hareket yok..Her gün mutlaka şişeyi sallıyorum…Acaba enzimin olup olmadığını nasıl anlarım…Çiçekli çiçeksiz bitkilere gübre olarak 20 ölçü suya 1 ölçü enzim demişsiniz bu ölçü dediğiniz nedir…Birde Enzimdeki mikroorganizmaların çalışabilmesi için en fazla 40 derece sıcaklığında su kullanmak gerektiği unutulmamalı.demişsiniz…Bu çiçekler içinde geçerlimi…Son olarak enzimi çiçeklere kaç günde bir vermeliyim…Saygılar…

    • Bir hafta daha beklemenizde fayda var. PH ölçme imkanınız yok ise kokusuna bakın, turşu gibi kokuyorsa bir problem yoktur. Ölçü herhangi bir hacim ölçüsü olabilir, söz gelimi bir bardak, bir maşrapa, bir kova vb. Yani bir bardak enzime 20 bardak su ilave etmek gibi. Normalde oda sıcaklığında su kullanmanız gerekir. Bu mevsimde çeşme suyunun kendi ısısı yeterlidir. 40 dereceyi geçmeyin demek suyu ısıtın anlamında değildir, hasbelkader nisbeten sıcak su kullanmanız gerekirse 40 derecenin üstünde olmasın anlamındadır. Enzimi her sulama suyunda verebilirsiniz. Sulama sıklığı bitkisine, saksısına ve mevsimine göre değişken bir şey olduğu için şu kadar günde bir verin diye bir şey söylemek mümkün değil.

  36. Paylaşım çok güzle blog sahibini tebrik etmek isterim gerçekten yararlı bilgiler paylaşmışsınız.

  37. Merhabalar,
    Büyük bir merakla ve keyifle enzimi hazırladık. İz
    mir’deyiz, sobalı bir evde. İki hafta oldu ve henüz ne kötü koku ne de sıkışık bir gaz var… Sık olmasa da kavanozu karıştırdık, kapakları açtık kapadık. Üstleri örtülü olsa da yeterince ısı elde ettiklerini sanmıyoruz. Bir öneriniz tahmininiz olabilir mi?
    Bu arada önemli bir not: şeker yerine bal kullandık 🙂

  38. Enzim mi camasir makinesine sulandirilarak mi koyuyoruz ne kadar sulandiriyoruz fazla asitli makineye zarar verebilir

  39. Bu cok asitli birsey olacak sanirim makineye sulandirilarak mi koyuluyor yoksa sulandirilma dan mi sulandiriliyorsa ne oranda sulandirilip makineye ne kadar eklemeliyiz ?

  40. Selamlar,

    Tarifinizde belirttiğiniz temizlik sirkesini uzun süredir yapıyorum. Posaları da bahçenin çeşitli bölgelerine gömüyordum. Bu hafta hazırladığımız yükseltilmiş bostana koydum. Sonra da çok tedirgin oldum. Bostana bol miktarda fındık kabuğu, odun talaşı, biraz yabani ot, yanmış hayvan gübresi ve epey killi toprak karşımı mevcut. Acaba posa dikmeyi planladığım domateslere zarar verir mi? Ben tüm içeriği harmanladım. bu nedenle 30 cm lik toprakta karşımış şekilde duruyorlar. Kullandığım posa da en az 3 ay beklemiş.

  41. Merhaba, nasıl teşekkür etsem size bilemiyorum 😊 Enzim harika bir şey, kaplar yetmedi daha büyüklerine geçtim. Portakal, limon, mandalinaların kabuklarını bahçede eritemiyordum, solucanlar yemiyor ve tavuklar sevmiyordu. Bu sayede hem bir gübre, hem temizleyiciye kavuştum, EM olarak da kullanıyorum. Çok çok teşekkürler. İyi ki yazıyorsunuz, iyi ki varsınız, sevgiler.

1 Trackback / Pingback

  1. Enzim (Enzyme) - Page 36 - agaclar.net

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*