İş Başa Düşünce Kunduracı Olunurmuş

Bu yazımız alışılageldik bahçe ve yetiştirdiğimiz ürün görüntülerinden biraz farklı. Biraz da zaman ve çaba sarfettiğimiz, baş etmek için uğraş verdiğimiz, bir çok kişiye göre sevimsiz sayılacak şeylerden bahsedelim. Yazıda büyütülmüş böcek resimleri var, midesi kaldırmayanlar devam etmeyebilirler.

[typography font=”Cantarell” size=”12″ size_format=”px”]© BNP Design Studio[/typography]

Sıcak aylarda domates sosu yapmak dışında en çok neyle uğraştığımızı sorarsanız kendi adıma hemen tavuklar ve kümes diye yanıtlayabilirim.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kanatlılara musallat olan akarlar için ideal bir ortam yaratıyor, çok hızlı ürüyorlar ve kontrol edilmeleri fazlasıyla güçleşiyor.

Haziran gibi bu yaratıkların normalden fazla çoğaldığını anladığımızda veterinerden yardım istedik. Verdiği daldırma çözeltisine tavukları daldırdık, kümesi temizleyip aynı çözelti ile spreyledik ama çok faydası olmadı.

Devamında peş peşe bir çok başka şey denedik. Akarlara da etkisi olduğunu bildiğimiz iki ayrı azadirachtin (neem ağacından elde edilen organik insektisit, akarsit), spinosad (Saccharopolyspora spinosa bakterisinden elde edilen güçlü bir insektisit), Beauveria Bassiana mantarı içerikli kırmızı örümceklere de etkili bir biyolojik preperat, permethrin, cypermethrine (veterinerin verdiği), kireç ve kükürtü beraber kaynatarak elde ettiğimiz lime-sulfur (akarsit etkisi olduğu söylenir), toz kükürt vb. hepsini denedik.

Hiç biri bu rahatsız edici yaratık popülasyonunu bitirmek için yeterli gelmedi. Kümesin her yerini pürmüz ile yakmak dahil uyguladığımız yöntemler bir kaç gün boyunca biraz azalmalarını sağladı ama sonra aynı yoğunlukta yine iş başındaydılar.

Ornithonyssus sylviarum (Northern Fowl Mite – kanatlı Tüy Akarı), ergininin boyu yaklaşık 0,5 mm olan gözle kolay kolay görülmeyen bu yaratık bir kan emici akar. Yumurtadan çıkıştan itibaren larva ve iki ayrı nimf aşamasından sonra  toplam 7 günde yumurtlayacak duruma geliyor. Popülasyonu bunun kadar çok olmamakla birlikte rastladığımız bir diğer akar da Dermanyssus gallinae (Poultry Red Mite – Kırmızı Kanatlı biti).

Fotoğraf korkutmasın, bu yaratıkların gerçek boyutları yukarıdaki ok işaretinin ucunda belli belirsiz görünen nokta kadar.

Hem hayvanların üzerinde hem de kümeste, özellikle de ahşap yüzeylerde ince çatlaklarda, birleşim yerlerinde, tüneklerde, folluklarda olabiliyorlar. Kırmızı bit sadece geceleri hayvanlara gelip kan emmek suretiyle beslenip, sonra çatlaklarda gizlenirken, tüy akarı hem hayvanlarda hem de kümeste bulunabiliyor.

Bu şekilde çaresizce geçen üç aydan sonra teorik olarak yaşam döngüsünü artık iyice öğrendiğimiz bu yaratığı daha yakından tanıyıp nasıl baş edeceğimizi  bizzat keşfetmemiz gerektiğine karar verdik.

Küçük laboratuarımızda olabildiğince sistemik bir şekilde bu zararlıları en çok neyin ve ne kadar sürede etkilediğini bulmaya çalıştık.

Bazı kaynaklarda kükürtün bu akarlara etkili olduğunu okumuştuk. Bu yüzden lime-sulfur ve kükürtü ayrı ayrı ve beraberce birden fazla tüy akarı üzerinde denedik.

Lime-sulfur, tarım uygulamalarında genelde ihtiyaca göre %0,5 – %3 aralığındaki oranlarda seyreltilerek kullanılır. Biz doğru dozu bulabilmek adına %100 ile başladık, ama..

Bu kısa videoda görüldüğü gibi, ense köküne %100 lime-sulfur damlatılmış, üzerine ve dolaştığı yerlere kükürt tozu serpilmiş halde hiç etkilenmeden dolaştı durdu.

Peşinden, her defasında başka örnek canlılar kullanarak azadirachtin ve spinosad denedik, başarılı olmadı. Permethrin içerikli ve tavuk bitleri için hazır toz halinde piyasada satılan bir ürünü denedik. Üzerine yapışan ve dolaştığı yerlerdeki permethrin taneciklerine rağmen yarım saat boyunca etkilenmiş görünmedi. Belki daha uzun beklesek bir etkisi olacaktı ama çıplak gözle zor görünen bu yaratıkları laboratuarda başıboş bırakmak istemedik.

Hayli toksik bir sentetik madde olan cypermethrine, yüksek dozda olmak kaydı ile bir dakika içerisinde akarı öldürdü. Peşpeşe kullanıldığında zararlıların kolayca direnç geliştirebildikleri bu zehirli maddeyi kullanmak içimize sinmedi.

Organik ve çevreye, insanlara, memelilere, kuşlara, balıklara zararı olmayan fakat bu akarları etkileyebilecek ne yapabiliriz, başka ne gibi etkili bir yöntem geliştirebiliriz diye her günün önemlice bir zamanını laboratuarda geçirmeye başladık.

Epey bir literatür taraması yaptıktan sonra denemek üzere bir çok malzeme sipariş ettik, çeşitli kombinasyonlarda preperatlar hazırlayarak teker teker deneyerek etkilerini gözledik.

Ve sonunda;

1:10 ölçüsünde seyrelttiğimiz bitkisel bir aktif maddenin bu akarları bir dakikada tuşa getirdiğini gözlemledik.

Birkaç dakika içinde ise net bir sonuç ile NİY (Nur İçinde Yatsın) durumu elde ediliyordu.

Burada ise aynı akarın larvasının başına gelenler görülüyor. Bir dakika içinde ölen larva, 10-15 dakika içinde sıvı kaybederek kurumaya başladı.

Laboratuarda bu sonuçları görünce hazırladığımız preperatı kümeste denedik. Kümesin her yerini, ulaşabildiğimiz çatlakları güzelce spreyledik. Uygulamadan itibaren popülasyon önemli ölçüde azaldı. Test için canlı bulmakta bir süredir epey zorlanıyoruz.

Tavukların kendilerine bir uygulama yapmadık. Preperatın tavuklarda herhangi bir toksik etki yapmayacağını biliyoruz, ancak ciltlerini tahriş edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Bunun için tek bir tavuğu seçip önce onda deneme yapmamız gerekiyor. Kümeste uygulama yaparken tavuklarda da yapsaydık büyük ihtimal bir süre akar problemini tamamen unutacaktık. Yine de elde ettiğimiz başarı gayet tatmin edici. Preperatın tavukların cildinde istemediğimiz bir etki yapmayacağından emin oluncaya kadar bu kadar bize yeterli.

Takiben, bu aktif maddenin başka zararlılar üzerinde etkisi olup olmadığını merak ettik ve bir kaç deneme yaptık.

Lahana yaprak biti. Kısa sürede öldürdü, üzerlerindeki unlu mumlu tabaka yok olup saydamlaştı.

Ve sonra kurudu.

Grup halindeki durumları.

Bu bitlerin dışkıladığı tatlı sıvının peşindeki karıncanın durumu. Karınca için iki misli yüksek doz (1:5) kullandık.

Karnabahardaki tırtıllar. Akşam spreylediğimizde sabah canlı tırtıl kalmamıştı.

Bir fasulye bitkisini sarmış olan siyah bitler (Aphis Fabae). Kısa süre içinde sıvılarını kaybedip kurudular.

Arada, pis kokulu kahverengi böcek de benzer şekilde nasibini aldı. Bu preperatta kümesin dışına çıkıp bitki zararlılarına etkisini görmeye başlayınca preperatın bitkilere olan etkisini de ölçmek gerekiyor. Olası en olumsuz durum bitki yapraklarında fitotoksite yapmasıydı. Bunun için şimdilik biber, fasulye ve salatalık yapraklarında fitotoksite yapmadığından eminiz. Uygulama yaptığımız lahanagillerde küçük yaprak lezyonları gördük ama farklı doz ayarları ile denemeler yapmamız gerekiyor.

Preperat gerektiğinde evde de kullanılabiliyor ve ekmek tahtasının üzerini bolca spreyleyip peşinden üzerinde ekmek kesecek kadar da güvenli. Eşim kokusunun da oldukça hoş olduğunu söylüyor.

Etkili olan bitkisel aktif madde piyasada bulunabilen bir şey ama testler için küçük miktarlarda satın aldığımızda epey pahalıya geldi. Buyük ambalaj ile satın alındığında çok ucuza geliyor. Bu arada birden fazla marka ile satılan bu içerikte iki marka etkili olurken diğer iki markanın etkisiz olduğunu gördük. Yurdum ekonomisi böyle şeylere de sahtekarlık karıştırmayı becermiş. Aktif maddeyi evde kendimiz de elde edebiliyoruz ama yeterli miktar olur mu, uğraşmaya değer mi göreceğiz.

Kümesteki akarlarla baş edemeyince giriştiğimiz çalışma önceden planlamadığımız bir mecrada gelişiyor. Elde ettiğimiz sonuçlar bu aktif madde ve ideal preperat oranları üzerinde çalışmaya değer görünüyor. Önümüzdeki bir yıllık süre içerisinde bu malzemenin kullanılabilirliğini olabildiğince çok ortaya çıkarmak istiyoruz. Küçük miktarlarda satın almak pahalı olduğu için önümüzdeki günlerde belki 8-10 kişi iş birliği yaparak büyük bir ambalaj alıp paylaşırız.

Bu arada kümesi yaparken de yaptığımız hataları anlamış olduk. İlk fırsatta kümesin kapalı bölümünü yeniden yapmayı düşüneceğiz. Büyük ahşap sandıklardan yaptığımız bu bölüm akarların gizlenmesi için yeterli ortamı oluşturuyor. Tavukların bulunduğu bölümde hiç ahşap yüzey olmasa daha iyi olacakmış. İdeal olarak çatlaklar ve bu yaratıkların girebileceği gibi birleşim yerleri olmayan, basınçlı su ile rahatlıkla yıkanabilecek, tabanı ve su akış meyili de ona göre olan bir tasarım yapmamız gerekiyor. Bir de, aşındırıcı özelliği sebebiyle diyatom toprağı çok önemli. Mikronize diatomit doldurulmuş bir havuzda hayvanların kendi kendilerini temizlemesini sağlamak yıkanabilir kümesle birlikte bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilir.

© Meyvelitepe

83 Comments

  1. Harika bir deneme daha..
    Durmadan, usanmadan, araştırıp paylaşmak eminim ki size de keyif veriyordur.

    Ama bize verdiği keyif bambaşka, kendi adıma, bilginin paylaştıkça çoğalacağından şüphe duymayan biri olarak, usanmadan denemelere girip, sonuçlarını paylaşıyor olmanız binlerce kötü haberle sarsıldığımız, umudumuzun kırılmaya yüz tuttuğu günlerde, minik bir ateş böceği pırıltısı kadar narin ve umut dolu.

    Herşey için tekrar teşekkürler.

      • MERHABA BU BAHSETDİĞİNİZ ÜRÜNE ANLADIĞIM KADARI İLE 2012 YILINDAN BERİ UĞRAŞIYORSUNUZ
        ACABA BU ÜRÜN İCERİĞİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ.
        BİZİM DE HOBİ OLARAK TAVUK KÜMESİ VE SEBZE ÜRETTİĞİMİZ BAHCE VAR BU ÜRÜN BİZE YARDIMCI OLABİLİR. ÇÜNKÜ KİMYASAL İLAÇLAR KULLANMA TARAFTARI OLMADIM HİÇ BİR ZAMAN FAKAT BU ZARARLILARDANDA ÇOK ÇEKTİK.
        EĞER SAKINCASI YOKSA BU ÜRÜNÜ ADINI NASIL TEMİN EDECEĞİMİZİ PAYLAŞABİLİRMİSİNİZ.
        TEŞEKKÜRLER

  2. Hımmm
    kaolinden sonra ikinci bomba geliyor 🙂
    Sanırım kaolinden daha büyük ses getirecek…
    Bir MT buluşu daha…
    Ne diyeyim bazıları düşünür, bazıları konuşur, bazıları da yapar…
    Bazıları da sırf eleştiri için vardır…Hayat böyle 🙂
    Benim merak ettiğim;
    1-yukardaki verilere göre kırmızı örümcek baş belasından da kurtuluyoruz mu… sonunda ?
    Gerçi gülleci bulamacı ile bir darbe vuruluyor kırmızı örümceğe ama MT nin geçmiş yazılarında gülleci bulamacının DANGER olduğu belirtilmişti.
    2-Tavuk kümesi olayı gerçekten önemli…ayrıntılı bir yazıyı hak ediyor aslında… fırın kardeşliği gibi de el birliği ile en iyiyi bulmak gerek…Mikronize diatomit, tabanda su akış deliği olması gibi MT nin tecrübe ile bulduğu konular çok önemli, sanırım başkaları da farklı konularda değişik sonuçlara varmışlardır tabiki burdaki önemli konu zehirsiz sonuçlar
    3-Yine yukardaki verilere göre bu sıvının varrao ya karşı da bir etki yapacağını sanıyorum…
    Gerçi bugünlerde arılara organik bir asit olan formik asit uygulanmıştır ….ama arıcılar için son derece tehlikeli olan formik asit (körlük ve deri yanması yapar) yerine eğer bu yeni sıvı arı kenesine de etkili olursa kaymaklı kadayıf olur..derim…
    Hayırlı haberleri bekliyoruz.

    • Hakan bey teşekkürler. Sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.

      1. Evet, büyük ihtimal. Bu mevsimde yeterince kırmızı örümcek bulamadığım için test yapamadım. Kırmızı örümcek ile başım derde girdiği zaman kanatlı akarları kadar dirençli olmadıklarını görmüştüm.

      2. Tavuk kümesi ile özel olarak ilgileneceğiz. Kullanılabilir bir çok malzeme var, fırsat bulduğumuzda kendimizce bir şeyler deneyeceğiz.

      3. Arı asalakları için kekik yağını denediniz mi? Uzunca bir süredir biz sadece kekik yağı kullanıyoruz. Varroa çekmecesine kekik yağı emdirilmiş bir kaç parça koyuyoruz. Buharlaşıp kovanı kaplayan kekik yağı arılarda asalak barınmasını önlüyor.

  3. Kümes hayvanları çalışmanız diğerleri gibi takdire şayan .Muvaffakiyetler.Birde leonardit için bazı firmalar kanserojen iddasındalar herhangi bir bilginiz varmı, Saygılar.

  4. Harikasınız hem hayvanlara hem bitkilere yarıycak bir etken bulmuşsunuz.Aynı dertten bende de var zaman zaman hayvanlarda oluşan zararlılar ben komple kireç attım folluklar ve tüneklere ancak ne kadar etkili oldu derseniz yüzde elli diyebilirim.Birde kümesin içine temiz toprak döküyorum içine girip banyo yapıyorlar ne kadar bit türü varsa toprağa döküyorlar.Bu tür asalakların hayvanların kanını emmesi onların hastalıklara karşı dirençsiz bırakıyor buda çok kötü.Ayrıca bitklierde brokoli yaprakları yendi kalmadı.Bu aparatın ne olduğun merakla bekliyoruz.Burda köylüler aynı durumdan müzdarip bende sizin gibi kümesin içindeki follukları tahdadan yaptım.Ancak kışın değiştiricem pazarda meyve sandıkları var plastikden bunları yapmışlar duvarlara asarak altlarına kireç tozu sermişler ki bende yaptım üzerine saman veya talaş koymuşlar tavuk girip yumurtluyor tüneklerde plastik borulardan oluşuyor.Böylece bu tür bitler girecek yer bulamıyorlar.Tabii devamlı kümesin havalandırılması ve temizlenmesi şart..Arılar için kekik yağını da deniycem.Çorludan selamlar.

  5. Tek başınıza ziraat fakültesi gibisiniz.. Evet, bir MT buluşu daha…
    Ancak ben mi kaçırdım, yoksa preparatın formülünü gizli mi tutmuşsunuz. “1:10 ölçüsünde seyrelttiğimiz bitkisel bir aktif maddenin” diyorsunuz. Aktif madde nedir desem?
    Çok sevgiyle,
    Bilgi

  6. Araştırmalarınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

    Bizim tavuklar kum içine yatıp, tüylerinin içine kadar kum banyosu yapmayı çok seviyorlar. Kaolin benzeri bir etki olabilimi diye insanın aklına gelmiyor değil doğrusu.

    Denemelerinizin sonuçlarını merakla bekliyoruz.

    • Ayhan bey teşekkürler.

      Hayvanlar ulaşabildikleri kum, toprak ne varsa banyolarını yapıyorlar. Kaolinin önemli bir özelliği bildiğiniz gibi “non-abrasive” (aşındırıcı olmayan) olması. Bu defa tavukların banyolarını aşındırıcı bir tozda almaları gerekiyormuş. Mikronize diatomitin (diyatom toprağı) yüksek aşındırıcılığı ile akarların kabuklarını parçalıyayarak hayvanların üzerlerindekileri temizlemelerinde çok etkili olduğu bildiriliyor.

  7. Umarım yakın bir zamanda patentini alıp piyasaya verirsiniz. Bence açıkladığınız sonuçlar olağanustu. Heyecanla beklemekteyim.

  8. Yazıyı okurken bayıldım inadınıza, azminize. Çok da güldüm, hayır size değil, gelecek yıl bilemedin sonraki yıl düşeceğimiz hallere.

    Bi gidelim çok başınızı ağrıtacağız.

    Kolay gelsin.

    Tebrik eden anne Çiğdem

  9. Sevgili Meyvelitepe,
    Bir konuda fikrinize danışmak istiyorum.
    Ektiğimiz küçük bir bahçemiz var, fakat bahçemizin her yanında küskütler var. Bütün bir yaz elimizle temizledik ama başa çıkamadık. şu an her yeri sarmış durumda. Bu parazitten kurtulmak için ne yapayım?
    Saygılar
    pelin

  10. sizi agaçlar.netten buldum. yazılarnı hayranlıkla okudum. paylaşımlarınızın devamını dilerim. iyi çalışmalar

  11. Bravo size. Bende organik sebze yetistiriyorum bahcemde. Formulunuzu paylasirmisiniz?

  12. SAYIN MEYVELİTEPE BU AKARLARI ÖLDÜREN PREPERATINIZIN adını öğrenmemizde mahsur var mı.

  13. Bizim de bir bahçemiz, kümesimiz ve tavuklarımız var. Yazdıklarınızı ilgiyle okudum. Geçen yıl tavuklarımızı perişan eden o akarlardan kurtarmak için denemediğimiz kalmadı sağa sola danışarak. Preparatınızı veya formülünüzü bizimle paylaşır mısınız? Sevgiler saygılar

    • Selçuk bey, sn.ekizilaslan, bu malzemenin etkilerini sonbaharda keşfetmeye başladım. Kümes akarları yanısıra her türlü yaprak biti, tırtıllar, vb. zararlılarda net etkisi gördüm. Mevsim sonu olmasına rağmen bitkilerdeki etkilerini de kısmen izleyebildim. Ancak tam bir seneyi doldurup, her mevsimdeki her zararlı ve çok çeşitli bitkiler üzerinde laboratuar ve saha gözlemlerini tamamlamadan içerik ile ilgili bir açıklama yapmak istemiyorum. Hali hazırda ülkemizde satılanlar içinde bu aktif maddeye sahip organik tescilli (veya organik olmayan) bir pestisit mevcut değil. Aktif maddenin başka amaçlar için endüstride kullanımı var. Bu yüzden büyük ambalajda nisbeten uygun fiyata elde etmek mümkün. 1-2 ay içinde bir büyük ambalaj satın almayı düşünüyorum. Şayet İstanbul, Kocaeli veya Yalova gibi bize yakın bir yerde bulunuyorsanız, biz kamuya yönelik açıklama yapıncaya kadar içeriği gizli tutmanız şartıyla birlikte satın alıp, ihtiyacımın çok üzerinde olacak büyük ambalajı paylaşmayı düşünebilirim.

      • Merhaba Meyveli Tepe:

        Ben Istanbuldayim ve paylasma fikrinize bende talibim. Vakti geldiginde bilgilendirirseniz memnun olurum. Gorusmek uzere…

        Ebru

        • haberim olursa eger bende sevinirim fikir paylasimlarinizi takip etmek isterim

      • sayın meyveli tepe büyük bir ansiklopedi değerindeki yazılarınızı yeni keşfettim belki zavallı tavuklarima bi çare bulabiliriz umuduyla bütün yazılarınızı adeta içtim bir suru bilgi edindim doğrusu lakin o mendebur akarları nasıl durdurabilecegimi ogrenemedim zavallı tavukların güdük kaldılar kanları emiliyor zehir kullanmayı düşünmuyorum
        yardim lütfen saygılar… “nebatat”

      • sn. Meyvelitepe merhaba, bu yazıyı yeni gördüm.. benim kümesimde de aynı sorunları yaşıyorum.. Bir çözüm bulamadım… artık sadece EMA ile tüm kümesi ilaçlıyorum ama.. etkisiz..

        Benimle de paylaşırsanız çok sevinirim…Saygılar
        [email protected]

  14. Ebru Hanımla oluşturmakta olduğunuz gruba beni de eklerseniz sevinirim…Zira balkonumda kırmızı örümceklerle başım dertte…

  15. Merhaba,
    Gecen sene diktigimiz yaban mersinlerine birkac gun once tirtillar saldirmaya basladi, Yazismalarin uzerinden uzun zaman gecmis, acaba paylasma teklifiniz hala gecerlimi? Eger cevabiniz olumsuz olursa isimiz zor, gece elimizde fenerler tirtil avlamayi dusunuyoruz :))

    Cok guzel seyler yapiyorsunuz, tebrikler…

  16. Bahsi geçen preparatı domates, biber gibi sebzelerdeki yeşil ve beyaz bitler için de kullanmak mümkün müdür acaba?
    Bir de eğer buradan paylaşmak istemiyorsanız özel olarak (mail) içerik hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Teşekkürler.

  17. sayın meyvelitepe bahsi geçen preparatı sabırsızlıkla acıklamanızı bekliyoruz hem bahçe hemde kümeslerim için şimdiden teşekkür ederim

  18. Diyatomlu toprak ise bende varim arkadaslar. Bir baska konuda kullanacagim. ama food grade olmasi gerekiyor!!!

  19. sevgili meyveli tepe size yalvarıyorum neolllllllllllluuuuur bizimle paylaşın söz veriyorum kimseye söylemeyeceğim 🙂

  20. Sevgili Meyvelitepe, aradan bir yıl geçmiş, verimli sonuç aldınız mı? Paylaşabilir misiniz? Çok teşekkürler.

  21. Lutfen bilgi verirmisiniz? Evin cati katinda ve evimde akar istilasi var. Evde bebekde oldugundan ilaclama isinden asiri derecede korkuyorum. Insana zarari yok demissiniz, lutfen bilgi rica ediyorum. Mail ile gorusebilirmiyiz? Mail adresim [email protected] acil bilgi verin evden soguduk ailecek.

      • Saçımda var yardım edin lüfen evi basmışlardı kumrulardan onu temizledik saçlarımda var gözükmüyorlar asla bit sampuanıyla ölmüyorlar siyh siyah dökülüyor arada

        • Saçlarda tutunabilceklerini sanmam. Size gelenler kırmızı bir değildir muhtemelen. Buna rağmen d-limonen kullanmanızı da öneremem çünkü tahriş edici bir malzemedir. Bu konuda tıbbi yardım almanız en doğrusu.

  22. Merhabalar bahsetmiş olduğunuz madde hakkında bir gelişme oldumu acaba. Agaçlar da da baktım ama bulamadım.

  23. Merhaba. Yazının üzerinden epey zaman geçmiş. Ağaçlar.net e de baktım ama rastlayamadım. Bu aktif madde ile ilgili bir gelişme var mı acaba?

  24. Merhabalar, yazinizi yeni gordum. Bu kadar sure sonraki tecrubelerinizi ogrenmeyi cok isterim. Denediginiz preperat etkili oldu ise bizimle de paylasir misiniz? Peyzaj mimariyim ve dogal uretimle cok ilgileniyorum, verdiginiz bilgiler bosa gitmeyecektir. Simdiden tesekkurler. [email protected]

  25. Merhabalar, yazınızı yeni gördüm ve çok ilgimi çekti. Aradan da epey zaman geçmiş, hazırladığınız karışımın bu bikac yıl boyuncaki etkilerini öğrenebilir miyiz? Ve eğer sonuç olarak beklediğiniz başarıyı gördünüz ise bu karışımın içeriğini paylaşır mısınız? Genele yazmak istemezseniz msj olarak gönderseniz, lütfen??? Şimdiden çok teşekkürler..
    [email protected]

  26. Merhaba iyi çalışmalar arkadaşların da ifade ettiği gibi uzun bir süre olmuş ve sanırım bu süre zarfında olumlu-olumsuz yönleri, etki ve sonuçları az çok belli olmuştur.
    Bu konuyla ilgilendiğim için merak ettim e-posta ile gelişmeleri paylaşabilir misiniz? E posta adresim [email protected]

  27. Gurk tavuk bastırmıştık. Civcivler 19 . gün çıkmış. Gurk tavuk kırmızı bit istilasından daha birkaç yumurta çatlamadan durur iken birkaç civciv alarak yerini terk etmiş. Çıkan birkaç civciv ise annelerini takip edemediklerinden üşümüşler ve bit istilasına uğramışlar. Ölmek üzere iken bulduğum civcivleri korumaya aldım ısıttım canlandılar ancak bir bit yumağına dönmüşler. Zeytinyağı sürdüm ancak etkili olmadı. Sayın meyvelitepe
    NİY formülü hakkında bilgi paylaşırsanız sevinirim.

    • Geçmiş olsun, zor bir durum. Bizim denediğimiz malzeme kümesin temizlenmesinde işe yarıyor, hayvanların ciltlerine sürüldüğünde ciltlerini tahriş ediyor. Normalde hayvanların kendilerini kumda yıkanarak temizleyebilmesi lazım ama civcivler büyük ihtimal bunu yapamazlar. Kümes temizliği için e-posta yazarsanız gereken bilgiyi vermeye çalışayım.

      • Sayın Meyvelitepe
        Gurk tavuk kümesin küçük bir bölmesinde. Muhtemelen kümesi de istila etmiş olmalılar .Civcivlere üzüldüğüm için kümesi incelemedim. Yardımcı olursanız sevinirim . [email protected]

  28. Merhaba,
    Mikronize diatomit Türkiye’de nerede bulunur? (bir kamyon değil, 2-3 çuval almak istesem mesela…). Baktım baktım, bir tek maden şirketleri ve kedi kumu buldum… Veterinere ve tarımcılara sordum bilmiyorlar…

    • İnternette diyatom toprağı diye satan yerlere rastladım ama almak için bir girişimde bulunamadım maalesef. Normalde kedi kumunun diyatom toprağı olması gerekiyor. Emin olunduktan sonra kullanılabilir sanırım.

  29. Urunlerimizi organik yetistirmeye calismaktayiz kullandigimiz prepatlar Mineral Bazda Bu örümcek ve böceklere etkili olan maddenin ne oldugunu ögrenebilirsek bir Test asamasundan Sonra uygulamak isteriz Mail den bilgiler aktarabilinirse tesekkurler [email protected]

  30. sizin bloğunuzu okumayı tam da bu yüzden hiç sevmiyorum sayın meyvelitepe, muhteşem bir şey anlatıyorsunuz ama sihirbaz gibisiniz sırlarınızı açıklayamıyorsunuz, anlıyorum başkası fikrinizi çalıp piyasaya sürücek ama 3 yıl geçmiş ve sizden bir sonuç çıkmamış, ya da çıkmış belki ama kimbilir hangi post’tadır, bari güncelleyin ya bi link verin bişey yapın da tamamen boşu boşuna okumuş olmayalım bütün yazıyı değil mi?

    • Mesajınız için teşekkür ederiz. Sırlarımızı açıklamadığımızı yazmışsınız ama size pek katılmıyoruz. Yazılarımızda her şeyi olanca açıklığı ile yazmaya çalışıyoruz. Özel sebeplerle açıklamadığımız sadece iki içerik var. Onları da bize ulaşan ihtiyaç sahiplerine bildiriyoruz.

      • Hayırlı günler efendim, öncelikle araştırmalarınız ve organik yaşamla ilgili çalışmalarınızı tebrik ediyor, bunları bizimle paylaşıyor olmanıza ayrıca teşekkür ediyor ve minnet duyduğumu belirtmek istiyorum.. Eğer mümkünse kanatlı akarlarında kullandığınız bu aktif maddeyi benimlede paylaşırsanız çok memnun kalacağım, çünkü aynı dertten muzdaribim ve uzun süredir bir çözüm bulamıyorum.. Mail adresim: [email protected]

        • Merhaba tırtıllar ile başım dertte, fasulye ve biber yapraklarini filizlerini yiyorlar, tarifini yakın zamanda verdiğiniz bit ilacı işe yarar mı?

          Yada bana da email ile bilgi verir misiniz rica etsem?

          Sevgi ve saygılarımla

          Oğuz Kaan Şenol
          [email protected]

          • Tırtılları da etkiler. Etki durumuna göre dozajı gözden geçirmek gerekebilir. Fakat, tırtıllara karşı en etkilisi bir biyolojik ajan olan bacillus thuringiensis’dir. Piyasada Delfin WG, Agree 50 veya Dipel diye bulabilirsiniz.

    • Bu yorumunuza ilişkin şunları ilave etmeliyim.

      Sitedeki yüzlerce yazıda, edindiğimiz, edinip deneyimlediğimiz ya da ürettiğimiz bilgileri paylaşıyoruz. Paylaştığımız bilgiler kaynaklara dayanıyor ise olabildiğince kaynakları da paylaşıyoruz. Üstelik bunu “hiç bir şey” karşılığında yapıyoruz. Bu sebepten doğrudan veya dolaylı hiç bir çıkarımız yok. Bu paylaşımları atölye, kurs vb. bir sarmalın içine de sokmuyoruz. Bu durumun ülkenin yerleşmiş kültüründe ne kadar yadırgandığının da farkındayız.

      Yayınladığımız yüzlece yazıdan sadece ikisinde kullandığımız bir içeriği özel sebeplerle halka açık olarak beyan etmedik, ama bir içerikle neler yapılabileceğini gösterdik. Bunları da bize “blabla” gibi gerçek olduğu şüpheli bir iletişimden değil de, ihtiyaç sahibi gerçek kişi olarak erişenlere yardımcı olmak adına bildirdik. Bundan sonra da elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

      Yani ortada sır yok. 3 yıl geçmesine rağmen çıkacak sonuç olarak ortaya bir ürün çıkmasını bekliyorsanız, hayır, bizden öyle bir ürün çıkmayacak. Bu bizim kapsama alanımızın tamamen dışında, öyle de kalacak. Yüzlerce yazıyı boşu boşuna okumuş olduğunuzu düşünüyorsanız bizce zamanınızı boşuna harcamamalısınız.

  31. Merhaba,

    Ben de kafes kuşlarıma belirttiğiniz zararlılardan kurtulacakları çözümü uygulayabilir miyim ? Öyle ise detay bilgileri uygunsa eposta adresime iletebilir misiniz lütfen, teşekkür ederim.
    [email protected]

  32. Iyi günler,ben evde yaklaşık 4 aydır cok kücük beyaz böceklerle uğraşıyorum.ev 2 defa ilaclandı ve ben kendim en az 10 defa ilaclama yaptım.maalesef ilaclama şirketleri tanı koyamıyor ve akar,mite şeklinde beyanlarda bulunuyorlar.4 aydır kendim araştırıyorum fakat yeterli bilgi veya cözüm bulamadım.yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

  33. Sn. Meyvelitepe,
    Yine muazzam bir iş çıkarmışsınız. Ne diyeyim, Allah yokluğunuzu vermesin 🙂 Bu bahar itibarıyla bahçemizde çalışmaya başlayacağız, gerekli olacağını bildiğim için şimdiden rica ediyorum; eğer hazırladığınız malzemenin bilgisini paylaşırsanız çok memnun olurum.
    Teşekkür ederim, iyi günler.
    Ahmet
    [email protected]

  34. rica etsem benide bilgilendirirmisiniz.hem kümeste hemde ağaçlar için. her şekilde teşekkürler.

  35. Sn meyvelitepe benim sorunum belki çok büyük değil , güller ve bakla ile enginardaki böceklenme için benim de bir şekilde bu ilaçtan yararlanma şansım olabilir mi?

    • Güller, bakla ve enginarlardaki böcekler muhtemelen yeşil ve siyah yaprak bitleri. Bu malzeme yaprak bitlerini öldürüyor ama bitkinin yapraklarını yakma riski de var. Su ile karışmayan ya da suda çözünmeyen bir malzeme olduğu için sürekli çalkalamak gerekiyor. Bu yüzden bitkinin yapraklarına su ile karışmamış büyücek bir damla gittiğinde yaprağı yakabilir. Yaprak bitleri için en emniyetli ve organik çözüm azadirachtin içerikli bir ilaç kullanmak. Alternatif olarak mineral yağ da kullanılabilir (yazlık yağ olarak satılıyor).

      • Yazlık yağı ben ev içiyeşil yapraklarda olan ismini bilmediğim bir parazit için kullanıyorum ve oldukça başarılı oluyor, toksik etkisi de yok.
        Şimdi güller ve enginarlar için de deneyeceğim.
        Teşekkür ederim.

      • Merhaba, diatomlu toprağın satılacağı yeri buldunuz mu?
        Bende merak ediyorum.

  36. sanal dünyaya yabancıyım .ankarada yedi dönüm yerim var.sizi yıllardır takip ediyorum`sizin kadar başarılı olduğum söylenemez ama mutluyum.çeşitli zararlılara karşı kimyasal kullanmadan mücadele ediyorum,Fakat yetmiyor.ÖZELLİKLE kırmızı örümcekle baş edemiyorum.SİZE resimde göndermek isterim ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.YARDIMCI olabilirseniz size sonsuz minnettar olacağım .BENİ YANITLAMANIZ İÇİN BAŞKA YAPMAM GEREKEN VARSA YAZARSANIZ YAPARIM.Diğer arkadaşlar mail adresini yazıyor diye bende yazı[email protected] beni anlananız için bir ipucu BUMESAJI 10 dk.yazdım.sevgiler kolay gelsin.

  37. Sayın meyveli tepe sizin faydalı paylaşımlarınızı severek takib ediyorum bu yıl sanırım karıncalar sebep oluyor sebze bahçemde özellikle fasuluelerimi siyah küçük canavarlar istila etti buluşunuz olan mütiş perperatı paylaşırsanız sevinirim

  38. Sayın Meyvelitepe;Enez Gülçavuş köyündeki yazlığımın 50 m2 bahçesinde hiçbir ilaç kullanmadan amatörce herçeşit sebze üretmeye çalışıyorum.Bu sene siyah fasulye bitleriyle başım belada.Denemediğim bitkisel ilaç tarifi kalmadı.Tek umudum sizde.
    Saygılarımla
    Galip Yoğun
    [email protected]

    • Siyah yaprak bitleri için şayet çok bulaşıksa neemazal organik ilaçtan kullanabilirsiniz. Bahçeniz küçük ise ve bulaşıklık da çok değil ise elle sıyırarak temizlemek de sonuç verir. Kolay gelsin.

  39. Sn . Meyvelitepe Merhabalar efendim. Sizlerin çalışmalarınızdan çok şey öğrendim. Güvenli bilgiler olduğuna inanıyorum,MEYVELİTEPE benim kütüphanem gibi çok sağ olun.sizden ricam kümes akarları ile ilgili organik aktif maddeyi uygulayabilir miyim mümkünse tabi. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum.

    • Teşekkür ederiz. Kısa bir süre sonra detaylı bir yazı yazacağım. Orada istediğiniz bilgiler bulunacak.

  40. Selamlar , yaklaşık 400 tavuğum var , vede bit için konvansiyonel ilaç kullanmak istemiyorum . Kullandığınız karışımı benimlede paylaşabilirmisiniz mümkünse . Teşekkürler saygılar .

    Cenk Barer

    Bostan İstanbul .

    Kestanelik Köyü Çatalca /İstanbul

  41. Yaklaşık beş sene oldu sizi takip ediyorum.

    Öncelikle sabrınıza hayranım. Hem çalışmalarınızdaki, özellikle de yukarıdaki bencil insanlara olan sabrınıza.

    Umarım bir gün sabrınız tükenmez ve bizi bu güzelliklerden mahrum etmezsiniz. Sizin gibi faydalı çok az insanımız var.

    Bu memleketin ve hatta dünyanın sizin gibi karşılıksız toplum faydasına çalışan insanların çoğalmasıyla kurtulacağına inanıyorum.

    Tavuk konusunda yıllardır araştırmama rağmen şu sayfanın devamı olan sayfa ile birlikte kümes ile ilgili en iyi türkçe sayfa olduğunu düşünüyorum.

    Yaptıklarınıza teşekkür ediyor, daha da yapacağınız çok şey için sabırlar diliyorum.

  42. Merhaba büyükbaş ve tavuk işiyle uğraşıyorum. Kocaelindeyim. Bahsettiğiniz ilacı nasıl temin edebilirim. Tavuklarım ızdırap içinde.
    Saygılar

  43. Denkgeliş yazinizi okudum. Ben doktorum. tavuk ve kusbiti icin kullandiginiz ilac esansiyel yag olmali. Muhtemelen en etkililerindenn karanfil veya lavanta yagi. Evet insanlarda da kullanilir ama niye ismini vermediniz anliyamadim….

1 Trackback / Pingback

  1. Anonim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*