Zeytin Sineğine Karşı…

Zeytin bahçelerinin bir numaralı zararlısı olan zeytin sineğinin tehlikeli dönemi başlıyor. Tanelerin irileşip yağlanmaya, hava ısısının göreceli olarak azalmaya başladığı bu dönemde saldırır. Eylül ayında saldırının yoğunluğu artar.

Çiftleşen dişi sinekler tanenin üzerine konar ve kabuğu delerek minicik yumurtasını kabuğun hemen altına bırakır. Çatlayan yumurtadan çıkan larva, yağlanan ve nisbeten yumuşayan meyve etiyle beslenir, büyür, çekirdeğin etrafında bir tur atarak kocaman bir delik açarak meyveyi terkeder.

Hiç bir önlem alınmazsa, yılına göre ürünün tamamını işe yaramaz hale getirebilir. Bu sebeple zeytin çok pestisit kullanılan yiyecekler arasında.

2009 yılı baharında hiç pestisit kullanmadan kaolin kiliyle zeytin sineğinden kurtulmanın yolunu bulduktan sonra uygulama bakımından çok tecrübemiz oldu. Geçen yıl bizim bölgede zeytin çok azdı. Bu yüzden, olanları sineğin hışmından kurtarmak zor olmadı. Fakat bu yıl tüm ağaçlar fazlasıyla yüklü. Bu yüzden çok ciddiye alıyoruz.

Çiçek sonrası bir koruyucu uygulama yapmıştık. O zamandan bu yana taneler epey büyüdü, neredeyse normal iriliklerine yaklaştılar. Dolayısıyla da korumasızlar.

Genç tanelerin yüzeyleri pürüzsüz ve kaygan. Standart kaolin uygulaması yapıldığında tanelerin üzerindeki kaplama çok belli belirsiz. Bu kadar yoğun tane tutumunda ne kadar koruyucu olacak endişeliyiz.

Bu yüzden araştırmalarımıza kesintisiz devam ediyoruz. Pek çok yeni bulgu ve yoruma ulaştık. Bazılarının denenip sonuç alındığına dair henüz bir kayıt mevcut değil. Mantıklı bulduğumuz bir çok metodu küçük denemelerle test edip sonuçlarına bakıyoruz.

Diğer teknikler üzerinde çalışmaya devam ederken, üzerinde çok uğraştığımız ve umut vaad eden yeni bir metodu mevsim sebebiyle tüm ağaçlarda uyguluyoruz.

Ağaçlar her zamankinden daha beyaz oldu.

Fakat bu önemli değil. Bir müddet sonra, özellikle de Eylül başında beklediğimiz yağmurlar bu beyazlığın büyük kısmını alacak. Yapraklarda ince, ama kesintisiz bir film tabakası kalacak, ki bu yeterli.

Yeni bir metodla esas derdimiz, bozuk hava şartlarında dahi savunma gücünü yitirmeyecek şeklide, uzun süreli bir kalkan ile taneleri korumak.

Görüp deneyebildiğimiz kadarıyla yeni yöntem oldukça başarılı. Yaptığımız küçük denemeler geçen haftaki metrekareye 15-20 kg yağış bırakan havaya dayandı. Hemen hemen hiç bir zaafiyet olmadığını söyleyebilirim.

Bu uygulamada kullanılan ana malzeme yine iyi kalite kaolin. Bu sefer herhangi bir yayıcı-yapıştırıcı kullanmadık. Fakat malzemenin yapısını tamamen değiştirdik.

Eylül ayının ilk yarısında bir uygulama daha yapmak gerekir belki diye düşünüyoruz. Yine de dikkatle gözlüyoruz.

Bu metodla ilgili, zeytini toplayıp sepette, hatta salamura tankında görünceye kadar sonuçla ilgili net bir şey söyleyemeyiz. Bu yüzden bu aşamada daha fazla detay bilgi paylaşamıyoruz.

14 Comments

  1. Merhaba Komşu,
    Benim zeytinlerin kaolini Sizin de bahsettiğiniz yağmurlarla tamamen gitmiş gibi.
    Bu hafta sonu yeniden kaolin atmam lazım.Yeni yöntemi deneyelim mi?
    Ne dersiniz?
    Selamlar..

  2. Kar yagmis gibi ne kadar muhtesem bir gorunum… Dilerim sonucu da muhtesem olur ve zararli etkileri olan ilaclardan kurtulur diger yerlerdeki zeytinagaclari da…

  3. cok ilaclanan bir urunde tersini ispatlayarak ne kadar onemli bir hizmette bulunuyorsunuz. imkansiz diyenlere de iste somut ornek 🙂

  4. sayın meyvelitepe hasadı bitirip zeytini salamura tankına aldığınıza göre yeni metodu açıklamanızı sabırla bekliyoruz selamlar

  5. Sevgili Meyvelitepe, ben de bu sene gönüllü çiftçi oldum, araştırmalarınız ve paylaşımlarınız sayesinde güvenle yol alıyorum. Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Yeni metodu paylaşabilir misiniz acaba? Tavuk akarlarına karşı mücadele ile başlayıp sonra bitki zararlılarına da etkili olduğunu bulduğunuz karışımı da paylaşmanız mümkün mü? Çok teşekkürler.

    • Sayın meyvelitepe, kaolin kilini nereden tedarik edebiliriz. Bu yıl zeytin üreticisi olarak zeytin sineği çok zarar gördük. %70-80 meyve dökümü oldu. Hemde kalanların hepsinde sinek vurugu görüldü. Bazı da evlerde 3-4 buruk vardı. Zeytine ne zaman atıyorsunuz. Çiçek dökümünden hemen sonra mı?
      İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. Saygılarımla,

      • Blog’daki menüden Organik Bahçecilik > Kaolin Parçacık Film Teknolojisi > Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Piyasada Bulunabilir Malzemeler linkine tıkladığınızda speklere uygun ve piyasada bulunabilir malzemelere erişebilirsiniz.

  6. Merhaba, oncelikle yazilariniz icin cok tesekkurler.. sayenizde bircok bilgiye ulasma sansim oldu. Bu sene zeytinlerimde kaolin kili denemesi yaptim ancak uygulamayla ilgili sikintilar yasadim. Elekten hatta tulbentten gecirdigim kili iyice karistirarak turboyla atmama ragmen turbonun basliklari tikandi, en sonunda kukurt makinesi ile atmak zorunda kaldim ancak onda da miktar fazla oldu. Siz nasil yaptiniz uygulamayi? Ayrica bu surecte olumlu sonuc elde ettiniz mi? Bilgi verirseniz sevinirim, tesekurler..

      • Kullandığım ürün Utelka firmasının kaolin kiliydi. Ürünün içinden strafor parçaları bile çıktı, firmaya da ilettim ama dönüş yapmadılar. İki sıra (yaklaşık 70 ağaç) attıktan sonra tıkanma oldu.

        • Bahsettiğiniz malzeme Partikül Film Teknolojisi çalışmalarında belirlenen malzeme değildir. Olması gereken; rafine edilerek içinde “kaolinit” minerali dışında hiç bir şey bırakılmamış saflıkta, kalsine edilerek optik özellikleri iyileştirilmiş ve ortalama tanecik boyutu 1 mikron altına indirilmiş malzeme olmalıdır. Bugüne kadar yapılmış binlerce saha araştırması bu formülasyona uygubn malzemelerle yapılmıştır.

          Doğru formülasyona sahip malzeme çok hafiftir. 1 litrelik bir ölçü kabına hava boşluğu bırakmadan doldurulduğunda 300-350 gr gelir. Rengi çok beyaz, parlak ve çok incedir. Suda çok iyi dağılır, uzun bir süre çökmeden kalır, uygulama sonunda tankın dibinde tortu kalmaz, pompaları tıkamadığı gibi (1 mikron, nasıl tıkasın), içindeki kum yıkanmış olduğu için herhangi bir aşındırma da yapmaz.

          • Benim kullandığım ürünün bahsettiğinizle alakası yoktu, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için..

  7. Merhaba, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Paylaşımlarınız çok kıymetli. Sağolun. Varolun.
    400 adet memecik zeytini 15 yaşlarında ve 600 rakımda Muğlada bir arazi aldık. Zehirsiz tarım yapmak niyetindeyiz.Daha çok zeytin dikebilecek alanımız da mevcut. Acilen budama yaptırıyoruz . Yıllardır bakım görmemiş ağaçlar. Budama sonrası öncelikle ne uygulamamızı önerirsiniz?
    Bir de gülleci kullanıyor musunuz? Yazılarınızda çok rastlamadım.
    Doğru bir başlangıç yapmak niyetindeyiz.
    Dilerim sizin gibi bir yol alabiliriz.
    Size kolaylıklar dilerim.

    • Bahçeniz hayırlı olsun. İlk yapacağınız şeylerden biri de bahçenizin, ağaçlarınızın, toprağınızın, suyun durumunu tam olarak anlamak.
      Bunun için toprak ve yaprak analizleri, suyunuz varsa su analizi yaptırmanız iyi olur. Bundan sonra yapacağınız işlerde göz önüne alırsınız.
      Ağaçların mevcut durumunda halkalı leke vb. herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığı önemli. Varsa önlem alırsınız.
      Gülleci bulamacı (lime-sulphur Kalsiyum polisülfit), belli bir hastalığa karşı destekleyici bilimsel literatür olmadıkça biz bahçede pek kullanıyoruz. Haliyle kullanımımız da sınırlı oluyor. Bir kısım mantar hastalıklarına karşı etkili olabilen bu içeriğin, Yapraklı dönemde ağaçlarda kullanımında bazı kısıtlamalar var. Söz gelimi uygulama oranı %0,5 (yüzde yarım) oranını geçmemeli, sadece serin havalarda uygulama yapılmalı, kükürt içeriğinden dolayı her türlü yağ içeren uygulama ile uyumsuzdur ve fitotoksiteye sebep olabilir, kükürtü uygulama ile yağ içeren uygulama arasında 1-2 ay zaman farklı olmalı vs.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*