Meyvelitepe’de Nisan

Bu hafta epey değişiklik var Meyvelitepe’de. Geçen hafta bahçe fırınımızın kubbe, ağız, baca kısmını tamamlayıp yakma alıştırma sürecine başlamıştık. Hafta boyunca her gün biraz da fazla yakarak bu hafta sonu pizza, pide pişme sıcaklığına kadar getirdik. Kubbede iki çok küçük çatlak dışında hiç bir problem  yok. O da çok normal, kolayca tamir ederek kubbenin izolasyonuna geçeceğiz. Fırının tasarımı bana ait olsa da, Bekir sağ olsun ustalığını yaptı ve bu tasarımı daha da mükemmel tekrar inşaa edecek durumda. Bekir, komşum olmasının yanısıra aynı zamanda köyün inşaat ustası. Bahçesine fırın yapmak veya yaptırmak isteyenler bana e-posta gönderirlerse Bekir ile irtibata geçmelerini sağlayabilirim.

Meyvelitepenin iç bahçesi bu hafta birden bire yeşillendi. Nasıl mı? Rulo çim döşeyerek tabii.

İç bahçenin sulanması için epeyce kafa yormuştum daha önce. Önce otomatik sulama yapmayı düşünmüştüm. Sonra, hem maliyetinin yüksek olması, en çok da bahçenin farklı bölümlerinin olması sebebiyle sprinkle’ların sulama hesabının güçlüğü ve tabii bir kez yapıldıktan sonra düzeltme şansının olmayışı sebebiyle değişik bir tasarım yapmaya çalıştık. Toprağa kazdığımız kanallara boru döşerek bahçenin dör bir tarafına kolay ulaşılır bahçe muslukları koyduk. Bunun için onlarca boru kaynağı yapmamız gerekti. Sulama sistemimiz oldukça basit ama etkili. Bu musluklara  kısa birer hortum bağlantısıyla yerini, yönünü kolayca ayarlayabileceğimiz birer “oscillator sprinkle” (salınımlı fıskiye) bağlayacağız. Gardena’nın iki farklı tipteki fıskiyesinden alarak denedim. Sonuç oldukça başarılı. Bu fıskiyeler diğerlerinden farklı olarak 5mt genişliğinde, 10 mt uzunluğunda diktörgen bir alanı çok rahat sulayabiliyorlar. Üzerlerindeki salınım ayarlarıylarıyla suyu ziyan etmeden yağmurlama yaptırılabiliyor. Bordür çiçeklikler için de ayrıca terleme şeklinde suyu damlatan hortumlardan edindik. Sistem tamamlanıncaya kadar çimler bekleyemiyeceği için İsmail şimdilik klasik usulle işe başladı.

3 Comments

  1. Sİzden böyle güzel haberler almak ne kadar mutlu etti beni.Desenize masal ev artık yeşillendi, baharla kardeş oldu…Şimdi akşamüzeri çaylarında o fırından çıkan mis kokulu pideler, ekmekler,poğaçalar da eklenir…Bu yazın tadına doyum olmaz o zaman 🙂 Özlem duyduğum şeyleri bir yerlerde, birilerinin yapabiliyor olması çok güzel. Güzel yazılarınızın devamı hep gelsin…Sevgiler…

  2. oscillator sprinkle ile kurduğunuz sulam sistemi hakkında sorum olacak.
    Orada olmadığınız zaman otomatik sulanması için musluklara timer koydunuz mu?
    Koyduysaniz her musluga ayrı ayrı mi?
    Tesekkurler

  3. Lezzet Aşkı, teşekkür ediyoruz. Güzel sözleriniz bizi cesaretlendiriyor. Daha ne kadar çok şeyimiz var yapacak…
    Tahir bey, Oscillator Sprinkle’lara bir timer koymadık. En azından şimdilik, zira biz olmasak bile yardımcımız her daim orada. Ancak kolayca koyulabilir. Bahçeye koyduğumuz dört adet musluğun kaynağı aynı olduğu için tek bir timer ile tüm bahçeyi sulalamız mümkün. Ancak bahçedeki su borularına basınç vermek için bir bahçe pompası kullanıyoruz. Timer’ın bu pompayı da çalıştırması gerekecek. Suda basıncın zaten olduğu durumda iş çok basitleşir. Fakat basıncın tüm sprinkle’ları aynı anda çalıştırabilmesi için yeterli olması gerekir. Bizim pompa bunu sağlıyor. Sağlamadığı durumda daha karmaşık bir düzenek gerekli olurdu.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*